Vynález lednice znamenal velký pokrok, co se uchovávání potravin týká. Navíc pomáhá omezovat výskyt nemocí a bakterií, které působí na člověka. Obecně je však známo, že některé druhy potravin není vhodné do ledničky ukládat. Například rajčata – pokud je ponecháte při pokojové teplotě, mají silnější a výraznější chuť. V lednici sice vydrží delší dobu, ale ztratí svoji chuť. Tyto potraviny ztrácejí v lednici svoji antioxidační sílu a mohou pohlcovat pachy jiných potravin, proto je lepší je do lednice nedávat. Představíme si 15 nejčastějších potravin, které do lednice nepatří.
1. Meloun
Zejména v letním období jsme v pokušení melouny dávat do lednice. Je to pro nás osvěžující svačina. Pokud jej však uložíme do lednice, ztrácí svoje antioxidační vlastnosti. Kromě toho chlad v lednici může způsobit i změnu chuti.
2. Brambory
Brambory je vhodné skladovat v chladné místnosti, nikoli však v lednici. Chlad totiž v bramborách rozkládá škrob a činí je nepřirozeně sladkými a nemají dobrou chuť. Kromě toho brambory vyžadují suché prostředí a v lednici může být vlhko, díky kondenzaci.
3. Med
Potravina, která se nekazí, nepotřebuje žádnou chladnou teplotu. Je přirozeně antibakteriální, antifungální a antivirový. Nejlépe se skladuje při pokojové teplotě. V lednici tuhne a dokonce může začít krystalizovat.
4. Káva
Většina lidí skladuje kávu ve skříni či spižírně. Kondenzace v lednici mění chuť nejen zrnek, ale i kávy mleté. Ideální skladování je ve vzduchotěsné nádobě ve spíži.
5. Rajčata
O rajčatech jsme se již zmiňovali výše. Ideální je, pokud je skladujete mimo ledničku. Tak si zachovají svoji chuť.
6. Cibule
U cibule je to obdobné, jako u brambor. Skladujte ji v chladném a suchém prostředí. Jakákoli vlhkost podporuje její hnití. Pokud ji rozpůlíte, můžete ji uchovat v chladničce, ale je potřeba ji brzy spotřebovat.
7. Česnek
Je to blízký příbuzný cibule a tak není divu, že ani česnek není vhodné skladovat v lednici.
8. Pálivá omáčka
To je pravděpodobně jedna z nejpřekvapivějších položek na seznamu, protože většina lidí si bude myslet, že jakmile je otevřena, musí být v lednici. Vysoká koncentrace octa v pálivé omáčce zamezí výskytu bakterií. Také její intenzita bude mimo lednici výraznější
9. Čokoládové pomazánky
Čokoláda má tendenci v chladném prostředí tuhnout, tak proč by to mělo být jiné v případě čokoládových pomazánek? Mnohem lépe se rozmazávají, když je necháte v chladu spíže než v lednici.
10. Chléb
Skladovat chléb v lednici není vhodné a to díky kondenzaci vody, která na něj nemá dobrý vliv. Mnohem lepší je chléb skladovat v mrazáku a následně ho v případě potřeby rozmrazit.
11. Ořechy
Ořechům vadí vlhko, ale i zima, která může měnit jejich chuť a ničí živiny v nich obsažené. Ořechy mohou absorbovat pachy jiných potravin.
12. Jablka
Uchovají si svoji chuť pouze tehdy, pokud je budete skladovat mimo lednici. Pokud je potřebujete dát do lednice, tak maximálně na několik dnů, poté ztrácejí výrazně na chuti.
13. Avokádo
Pokud jej nechcete zpracovat hned, raději si kupte avokádo méně zralé a nechte jej dozrát na stole či kuchyňské lince, neskladujte jej v lednici.
14. Peckové ovoce
Patří mezi ně především broskve a švestky. Tyto druhy ovoce také není vhodné skladovat v lednici.
15. Bobule
Pokud budete skladovat bobulovité ovoce v lednici, sice ho uchováte déle, ale pomalu začne ztrácet svoji chuť.