Většina lidí se stará o své zdraví, ale nemůže se odpoutat od cukru. Trochu cukru do ranní kávy, po obědě trochu sušenek a před spaním malá porce zmrzliny. Každý si myslí, že tak malé množství nemůže ublížit, ale šidí sami sebe. Toto jsou jen velmi zřetelné zdroje cukru, ale co ty skryté cukru v dalším jídle? Cukr je jedna z nejhorších věcí, které konzumujeme. Hovoříme o cukru rafinovaném.
Je hlavní příčinou metabolického onemocnění, které vede ke vzniku cukrovky, krevních sraženin, mrtvici a srdečním chorobám. Cukr je také škodlivý pro játra, která při jeho konzumaci musí vykonávat 2x více práce.
Bylo zjištěno, že asi 3/4 zpracovaných potravin obsahují nějaký druh přidaného cukru. Cukr lze pojmenovat 61 názvy, z nichž nejčastější jsou dextróza, sacharóza, fruktóza, vysoce fruktózový kukuřičný sirup, sladový cukr nebo kukuřičný cukr.
Kolik cukru bychom měli maximálně konzumovat?
Muži: 150 kalorií denně (37,5 gramů nebo 9 čajových lžiček)
Ženy: 100 kalorií denně (25 gramů nebo 6 čajových lžiček)
Jak se vyhnout cukru?
- Cukru se lze vyhnout tak, že budete konzumovat potraviny převážně rostlinného původu, nesolené ořechy a semínka, bylinky, koření a zdravé oleje, mezi něž patří olej kokosový, olivový nebo avokádový.
- Pokud chcete jíst hodně ovoce s malým obsahem cukru, vybírejte takové druhy, které zároveň obsahují hodně vody. Pomeranč je lepší, než banán, meloun je lepší, než jablko.
- Velké množství cukru je i v některých alkoholických nápojích. Pokud chcete pít alkohol, vybírejte si především destilované lihoviny – gin, rum, vodka.
- Vyhýbejte se pečivu z bílé mouky.
- Pro slazení vyzkoušejte stévii.
- Stravujte se pravidelně, v několika malých denních dávkách. Udržíte si svoji hladinu cukru stabilní.