Většina lidí nerada plýtvá penězi, a proto nechce ani vyhazovat zbytky jídla do koše. Proto se vždy pokouší ohřívat zbytky jídla. Věděli jste však, že některé potraviny mohou být dokonce jedovaté, pokud jsou opakovaně ohřívány? Dochází ke změně chemických látek, pokud jsou ochlazeny a opakovaně ohřívány. Zde jsou potraviny, které byste neměli opakovaně ohřívat, nebo být při jejich ohřívání opatrní.
1. Brambory
Většina lidí neví, že brambory ztrácejí opakovaným ohříváním téměř celou výživovou hodnotu. Pokud jsou ohřívány na velmi vysokou teplotu, což bývá v případě mikrovlnné trouby, mohou skutečně změnit složení a mohou se stát jedovatými. Buďte proto při ohřívání brambor opatrní.
2. Špenát
Špenát je super zdravé jídlo, které si ve svých salátech užívá mnoho lidí a je spousta lidí, kteří si oblíbili vařený špenát jako přílohu. Špenát je jednou z těch potravin, které by nikdy neměly být znovu ohřívány. Jakmile se vaří a ochladí, špenát uvolní dusičnany. Ty jsou velmi škodlivé pro tělo a jsou známým zdrojem karcinogenů.
3. Houby
Houby představují největší zdravotní riziko. Často je přidáváme do celé řady pokrmů, které by však měly být okamžitě konzumovány. Po opakovaném zahřívání mohou totiž houby způsobit těžké zažívací obtíže.
4. Rýže
Pokud necháte vařenou rýži po delší dobu při pokojové teplotě, může se v ní objevit nebezpečný druh bakterie, který způsobuje příznaky otravy potravinami. Pokud rýži uložíte do chladničky, pak s jejím ohříváním není problém.
5. Celer
Stejně jako špenát, i celer po opakovaném ohřívání uvolňuje dusičnany.
6. Kuře
Vysoká hladina bílkovin v kuřecím mase se mění, jakmile jej uvaříme a následně necháme zchladnout a znovu ohřejeme. Stejně jako houby a rýže, konzumace ohřátého kuřecího masa, zvláště pokud je znovu ohřáté na vysokou teplotu, může způsobit příznaky otravy potravinami. Kuřecí maso může být bezpečně ohříváno, pokud nepoužijete mikrovlnnou troubu, ale budete jej ohřívat pomalu.
7. Řepa
S řepou je to stejné jako s celerem a špenátem.
8. Vejce
Vejce, stejně jako kuřecí maso, může při opakovaném ohřívání při vysokých teplotách vytvářet toxické látky, především při používání mikrovlnné trouby.