Víte, proč je pro naše tělo důležitý niacin?

Možná znáte niacin jako kyselinu nikotinovou nebo vitamín B3. Ať už si zvolíte jakýkoli název, niacin je pro lidský organismus nezbytnou součástí, spolu s 15 minerály, 12 jinými vitamíny, devíti aminokyselinami a několika mastnými kyselinami, které naše tělo nemůže produkovat samo o sobě, ale jsou vyžadovány pro normální fyziologické funkce.

Takže společně s těmito dalšími důležitými živinami budete muset dostat svou denní dávku niacinu z potravin, které jíte, nebo z kombinace potravin a doplňků stravy. Niacin je ve vodě rozpustný vitamín, což znamená, že vaše tělo jej nemůže ukládat. Nedostatečné množství niacinu může způsobit některé zdravotní problémy, jako jsou bolesti hlavy nebo únava.

Stejně jako všechny ostatní vitamíny B komplexu, niacin hraje roli při přeměně potravin (uhlohydrátů) na energii (glukózu) tím, že pomáhá různým enzymatickým aktivitám. Niacin je velkou složkou NAD a NADP, dvou příbuzných koenzymů, které pracují s buněčným metabolismem (nejzákladnější formou energie vašeho těla). Také hraje roli při syntéze a opravě DNA a může působit jako antioxidant.

Proč lidé užívají niacinové doplňky?

Mnoho důkazů z několika vědeckých studií ukazuje, že niacin může být silným promotorem zdravé hladiny cholesterolu.

Studie také ukázaly, že niacin může podporovat zdravou hladinu HDL cholesterolu a současně podporuje správnou hladinu triglyceridů. Vzhledem k tomu, že cholesterol je hlavním faktorem kardiovaskulárního zdraví, nemělo by být překvapením, že niacin také pomáhá podpořit zdraví srdce.

Potravinářské zdroje niacinu

Matka příroda nabízí širokou škálu možností pro získání denního příjmu niacinu. Máte na výběr jak maso, tak vegetariánské zdroje, ze kterých si můžete vybrat.

Snídaňové cereálie patří k nejbohatším zdrojům niacinu. Také pšeničná, rýžová nebo kukuřičná mouka a těstoviny z celých zrn jsou vysoce niacinové.

Zde je seznam potravin, které nabízejí některé z nejvyšších koncentrací niacinu na 100 gramů:

Maso:

  • vařený tuňák: 18,8 mg
  • vařené mleté vepřové maso: 11,1 mg
  • vařená zvěřina: 10,8 mg
  • vařené telecí maso: 8,0 mg

Další potraviny:

  • sezamová mouka: 12,5 mg
  • zázvor: 9,6 mg
  • sušený estragon: 9,0 mg
  • grilované portabella houby: 6,2 mg
  • pražená slunečnicová semena: 4,1 mg
  • dehydrované meruňky: 3,6 mg
  • pečené brambory: 3,1 mg

Barbora Brodacká

Mezi mé koníčky patří zdravé vaření a sport. Ráda žiji zdravě a o svoje zkušenosti a znalosti se s vámi dělím na tomto webu. Snad vám moje články pomohou a dozvíte se něco nového! :-)

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X