Velikonoce jsou v křesťanském světě nejdůležitějším svátkem právě pro akt znovuzrození. Jaro je navíc samo o sobě obdobím plodnosti a nového života. A který symbol se pro znázornění všech těchto hodnot hodí víc, než vajíčko?
Přírodní barviva
Mnozí lidé se navrací k původním způsobům barvení vajec, protože zjišťují, že jsou i zdravější způsoby jak podarovat chlapce než je například čokoládový zajíček. Dřív navíc něco jako průmyslová barviva neexistovalo, proto si lidé museli vystačit s květinami a rostlinami. Proto se zkuste trochu vrátit ke kořenům a ozdobte vajíčka bez chemikálií.
Ještě než vám prozradíme, jak můžete docílit své přirozené barvy, musíme vám prozradit trik, jak zaktivovat barvící složky. Některou z níže uvedených ingrediencí dejte do dvou šálků horké vody a lžíce octa. Do směsi dejte natvrdo uvařená vejce. Čím tmavší barvy chcete dosáhnout, tím déle nechte barvu na vejce působit. Nebojte se ho tam nechat klidně i několik hodin. A pamatujte, že každé vejce je jiné a nereaguje na barvu stejně. Ta rozmanitost je ale přece na přírodě nejhezčí!
Barevné ingredience:
Zlatá: Hrst cibulových slupek.
Žlutá: 2 lžíce kurkumy, půl šálku měsíčků, zlatobýl obecný, kosmos nebo hrst mrkvových vršků.
Zelená: Hrst podbělu.
Modrá: Hrst indigovníku nebo 2 šálky nakrájeného červeného zelí.
Růžová: 2 šálky nakrájené řepy.
Fialová: 1 šálek mražených borůvek.
Hnědá: 2 lžíce kávové sedliny nebo 4 čajové sáčky.
Abyste při barvení dosáhli mimořádných úspěchů, vařte vajíčka současně s barvivy. Zabijete tak dvě mouchy jednou ranou.
Vaření vajec
Ještě než začnete, nechte nějakou chvíli vejce vytažená z lednice, aby měly pokojovou teplotu. Pak je vložte do hrnce se studenou vodou. Ne nějak dramaticky velkého, ale dost velkého na to, aby byla vejce ponořená. Jakmile voda dosáhne varu, snižte intenzitu plamene, přikryjte pokličkou a nechte 15 minut vařit. Až dovaříte, nechte vejce vychladnout. Pak můžete pokračovat v barvení nebo uložit do košíčku.
Pokud potřebujete, aby vám vejce vydržela déle, tedy pokud si je poctivě chystáte dopředu, raději je uložte do lednice. Tam vydrží až týden. Pokud je necháte déle ležet v pokojové teplotě, zkazí se.
Velikonoční nádivka
- Jestli máte doma chlapce, asi vás čeká pěkná vajíčková nadílka. Co s tím? Zkuste tradiční velikonoční nádivku. Není na tom nic těžkého.
- Vajíčka oloupejte a vyjměte z nich žloutky, bílky si dejte prozatím stranou.
- Dejte žloutky do mísy a vidličkou rozmačkejte. Pak je smíchejte s majonézou, jogurtem nebo zakysanou smetanou. Pak přidejte zbytek ingrediencí, které jsou uvedené níže a pečivo. na jedno vejce připadá jeden rohlík.
- Dejte vše do velké pečící mísy a pečte dozlatova asi 40 minut na 180 stupňů.
Citronová vejce
- 8 vajec natvrdo
- 2 lžíce majonézy
- 2 polévkové lžíce jogurtu nebo zakysané smetany
- Půl lžičky nastrouhané citronové kůry
- 1 lžíce kopru
- 1 lžíce na jemno nasekané šalotky
- 1/4 lžíce hořčice
- 1/8 lžíce soli
- 1/8 lžíce pepře
- Petržel na ozdobu
Kari vejce
- 8 vajec natvrdo
- 1/4 šálku jogurtu nebo zakysané smetany
- 1/2 lžíce kari
- 1/2 lžíce kurkumy
- 1 lžíce najemno nasekané petrželky
- 1 lžíce šalotky
- 1/4 lžička soli
- Paprika na ozdobu
Ďábelská vejce
- 8 vajec natvrdo
- 1/4 šálku jogurtu nebo zakysané smetany
- 1 lžíce hořčice
- 1 lžíce najemno nasekaných chilli papriček
- 1/4 lžičky soli
- 1/8 lžičky kmínu
- Červenou papriku na ozdobení