Jak (ne)upéct raw čokoládovo-peprmintový dezert?

Pokud jste se rozhodli pro veganský životní styl, čeká vás spoustu výzev v podobě hledání náhrady za svoje oblíbené potraviny. Jednou z nich bude určitě i čokoláda.

Ta kouzelná pochutina, která zažene všechny chmury a ukojí vaši touhu po sladkosti. Jenže průmyslově zpracovaná čokoláda nedosahuje vždy takových kvalit. A ruku na srdce, určitě si nekupujete pouze 80% hořkou čokoládu přední kvality. Do jejích náhražek je přidané ještě mléko (váš nepřítel) a cukr (bílý heroin) společně s dalšími škodlivými látkami. Navíc ani vysokoprocentní čokoláda není tělu tak prospěšná, jako ta raw.

Raw čokoláda není tepelně zpracovaná, proto si udržuje sílu všech svých složek. Klasická čokoláda v sobě má buď, jak buď pražené kakao. Proto je její raw varianta považovaná za tu živější verzi. Budete po ní navíc chytřejší a šťastnější díky Anandamidu neboli chemikálii štěstí, kterou váš mozek pak vyplaví. Doplní vám i zásobu hořčíku, minerály a esenciální tuky. Takže proč z čokolády neudělat zdravý doplněk jídelníčku?

O to lepší je z živé čokolády péct. Proto pro vás máme vyloženě letní recept, který vám dodá sílu a zároveň vás perfektně osvěží. A až ho budou chutnat vaši neveganští kolegové, pochopí, že je vaše cesta správná. A hlavně chutná!

 

Na základ potřebujete:

  •  2 šálky pekanových ořechů,
  •  1 a půl šálku sušených datlí,
  • půl šálku kakaového prášku,
  • 2 kávové odměrky kakaových bobů,
  • ¼ lžičky soli.

 

Peprmintová náplň:

  • 2 šálky raw kešu (alespoň 2 hodiny namočené),
  • 1/3 šálku kokosového krému,
  • ¼ šálku sušeného kokosu,
  • ¼ šálku sirupu z hnědé rýže,
  • půl šálku kokosového oleje,
  • 10 kapek mátové esence,
  • ¼ šálku máty.

 

Čokoládová poleva:

  • půl šálku kokosového oleje,
  • půl šálku sirupu z hnědé rýže,
  • půl šálku kakaového prášku,
  • 3 kávové odměrky pohanky.

 

Jak na to:

  • Nejdřív rozmixujte v kuchyňském robotu všechny přísady na základ, dokud z nich nebude drobivá směs.
  • Vysypejte drobivé těsto na plech, pořádně ho umačkejte ke dnu a dejte minimálně na hodinu zamrazit.
  • Zatímco se základ zmrazuje, smíchejte ve vysoko výkonném mixéru nebo kuchyňském robotu ingredience na krém z máty.
  • Vyndejte pak plech z mrazáku a potřete vrchol základny stejnoměrnou vrstvou mátového krému. Pak dejte na 1 – 2 hodiny do mrazáku.
  • Teď je čas na čokoládovou polevu. Když je zbytek dostatečně zmrazený, pusťte se do poslední fáze. Rozehřeje v pánvi pohanku, dokud nebude křupavá a opečená dozlatova. A nechte vychladnout.
  • Pak v jiném kastrolku smíchejte kokosový olej, rýžový sirup a kakaový prášek, ale pozor, pouze na velmi mírném plameni. Jakmile se ingredience spojí, vmíchejte pohanku.
  • Raw čokoládu nalijte přes vrstvu mátového krému a dejte do mrazáku, tentokrát už na posledních 30 minut.
  • Pak vyjměte, nakrájejte na kostičky a podávejte. Asi rychle pochopíte, že po dezertu nezbyde ani stopa. Dobrou chuť!

Pavla Novotná

Miluji přírodu a vše co s ní souvisí. Hrozně ráda cestuji a zajímám se o různé bio produkty, zdraví prospěšné látky, vitamíny apod. Snad vám moje články pomohou najít odpovědi na otázky co vás trápí.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X