Jak sám název napovídá, proskurník lékařský se pěstuje hlavně pro lékařské účely, i když se najdou i ti, kteří si ho pěstují jako okrasnou rostlinu, neboť má skutečně nádherné květy. Proskurník už znali v dávných letech staří Řekové. V Česku ho ve volné přírodě nenajdete.
Sbírá se…
Z proskurníku se využívá celá rostlina jak kořen, který má v sobě nejvíce prospěšných látek, tak listy a květ. Pokud se rozhodneme si rostlinu sami vypěstovat a dále zpracovat, tak rozhodně nesbíráme listy napadané rzí. Květy a listy sklízíme v době, kdy rostlina začne kvést, ideálně, když svítí slunce a před polednem. Kořen po sběru nemyjeme, pouze ho očistíme kartáčkem, nasekáme ho na menší kousky a sušíme. Listy a kořen se suší nejlépe v sušičce do 50 °C.
Proskurník obsahuje
Celá rostlina obsahuje mnoho slizových látek, jejichž součástí jsou galakturorhamnany, glukany a arabinogalaktany. V kořeni kromě slizu najdeme i škrob, pektin, cukr, asparagin, mastný olej a minerální látky. Listy zase obsahují třísloviny a silice.
Léčebné účinky
Proskurník pomáhá v léčbě průdušek, výborný je proti kašli, u dětí velmi dobře zabírá při kataru průdušek, využívá se i při ekzémech kůže, zánětů dutiny ústní, pomáhá při ledvinových potížích, močových zánětech, mírní dráždění sliznice. Rostlina se používá jako příměs do čajů proti žaludečním a dvanácterníkovým vředům.
Využití…
V lékárně si můžete zakoupit drogu z proskurníku a tu pak podle návodu užívat. Kořen proskurníku nikdy nevaříme, neboť by tím ztratil své léčebné účinky. Nejvhodnější je tak použít vlažný macerát, který při kombinaci s jinými bylinami přilijeme do vychlazeného čaje.
Čaj/ nálev: 4 lžičky drobně řezaného sušeného kořene zalijeme 2 sklenicemi studené vody a necháme přes noc louhovat. Ráno přecedíme, lehce přihřejeme a přes den popíjíme.
Pokud si uděláme silnější čaj, využíváme ho jako kloktadlo při zánětech v ústech a rovněž ho můžeme použít i do koupelí při ekzémech.