Nevolnost může mít mnoho rozmanitých podob, jednou z poměrně častých je „zvedání žaludku“. Eufemisticky laděný termín, kterým zjednodušeně řečeno vyjadřujeme pocit, který se dostavuje, pokud náš trávicí systém zařadí zpátečku. Když se nám ho nepovede „rozdýchat“, může se snadno stát, že jídlo, které jsme před nedávnem snědli, znovu spatří světlo světa. Zvracení rozhodně není legrace. Má ale svůj smysl.
Funkce a příčiny zvracení
Zvracení je svým způsobem obranný mechanismus, který umožňuje našemu organismu zbavit se požitých toxinů a jedů. Mnoho z nás se mylně domnívá, že zvracení souvisí pouze s trávením. Ve skutečnosti to jsou ale změny v imunitním anebo nervovém systému, které reflex zvracení vyvolávají.
Neurochemické látky aktivují receptory, které spustí proces zvracení. Spouštěcí zóna v mozku může zachytit změny imunitního systému nebo vycítit přítomnost léků či toxinů. Nebo může mozek shromažďovat příslušné informace z různých částí vašeho těla. V neposlední řadě může signál, že se děje něco neobvyklého, přijít z bloudivého nervu, který vede z mozkového kmene do trávicího traktu. Konečný výsledek je však vždy stejný – naše poslední jídlo „vyletí nahoru a ven“.
Podle odborníků mezi nejběžnější příčiny zvracení u dospělých patří:
- viry (gastroenteritida neboli též střevní chřipka)
- bakterie (otrava jídlem)
- nadměrná konzumace alkoholu a dalších toxických látek
- zdravotní potíže (nevolnost, migréna, závrať, těhotenství)
- léky (zvracení může být například vedlejším účinkem chemoterapie)
Co dělat po zvracení?
Po zvracení je nutné dát našemu žaludku čas na zotavení. Nejdůležitější obecně je počkat několik hodin, než začneme jíst a pít jako obvykle. Jak postupovat?
- Zavodněte se čistými tekutinami – po zvracení se zaměřte především na hydrataci. Začněte tím, že prvních tři až čtyři hodiny budete pít každých 15 minut malé doušky vody. Můžete též cucat ledovou tříšť. Poté můžete začít kromě vody pít též ředěné džusy a zázvorové pivo a jíst potraviny, které jsou převážně tekuté, například čirý vývar.
- Jezte nevýrazná jídla – zjednodušte si návrat k běžné stravě malým množstvím nevýrazných potravin, jako je bílý jogurt, ovesná kaše či chléb, které nezatěžují trávení.
- Vyhněte se tučným jídlům – tráví se pomaleji a intenzivně zatěžují trávicí soustavu.
- Vyhýbejte se cukru, sladkým nápojům i nápojům s kofeinem – mohou způsobit dehydrataci.
- Vyhýbejte se silným pachům – mohou vyvolat dávicí reflex.
- Jezte méně a častěji – pokud se cítíte dostatečně dobře na to, abyste mohli jíst, začněte tím, že budete konzumovat menší jídla a častěji. A snažte se jíst pomalu.
Mnozí z nás se snaží, pokud se jim dělá nevolno, zvracení zabránit. Pokud se však cítíte špatně, je nejlepší poslechnout tělo a přirozeně se vyzvracet. Ale na druhou stranu se ke zvracení zbytečně nenuťte.
Jak pocit na zvracení potlačit?
Někdy se ale nacházíme v situaci, kdy zvracení z nejrůznějších důvodů není možné. V takovém případě vám může pomoci znalost několika triků.
- Zhluboka dýchejte – zhluboka dýchejte tak, že vdechujte vzduch nosem. Při nádechu by se vám mělo rozšířit břicho. Poté pomalu vydechujte ústy nebo nosem a po každém nádechu uvolněte břicho. Tento postup několikrát opakujte. Výzkumy ukazují, že hluboké kontrolované dýchání z bránice aktivuje parasympatický nervový systém. To pomáhá udržet pod kontrolou biologickou reakci, která způsobuje například nevolnost z pohybu. Hluboké dýchání také pomáhá uklidnit úzkost, která se může objevit, když se vám udělá špatně.
- Akupresura zápěstí – podle čínské medicíny tlak na tlakový bod Neiguan (P-6), místo na vnitřní straně předloktí v blízkosti zápěstí, může pomoci zmírnit nevolnost a zvracení. Jak na to? Podložte si třemi prsty zápěstí a palcem následně masírujte tento bod pevným krouživým pohybem po dobu dvou až tří minut. Opakujte na druhém zápěstí.
- Pijte čaj ze zázvoru, fenyklu nebo hřebíčku – podle některých studií mají tyto rostliny pozitivní vliv na různé druhy nevolností.
Bloudivý nerv může souviset nejen se zvracením, ale též s bolestí hlavy či vysokým tlakem.
Naučte se ho stimulovat.
Zdroj: medicalnewstoday.com, healthline.com, ncbi.nlm.nih.gov, mskcc.org, link.springer.com