Mandle versus vlašské ořechy: Které jsou pro naše zdraví lepší?

Ořechy, plné zdravých tuků, minerálů a vitamínů, jsou často považovány za superpotravinu, jejíž konzumace přináší našemu tělu celou řadu zdravotních benefitů. Vzhledem ke skutečnosti, že existuje obrovské množství různých druhů ořechů, lidé se často ptají, které jsou pro naše zdraví nejlepší, které bychom měli konzumovat nejčastěji. V našich zeměpisných šířkách mezi nejoblíbenější volbu patří především vlašské ořechy a mandle.

Záleží, co je vaší prioritou

Jak mandle, tak vlašské ořechy přispívají ke zdravému životnímu stylu. To, kterým dáme přednost, může záviset na konkrétních zdravotních přínosech, kterých chceme dosáhnout. Zatímco jedny se ukazují být velmi užitečné při regulaci hladiny cukru v krvi, druhé pomáhají při depresi. Jedny jsou známé svým vysokým obsahem vitamínu E, zatímco druhé jsou vynikajícím zdrojem omega-3 mastných kyselin. Mimochodem, i když obecně mandle a vlašské ořechy považujeme za ořechy, z botanického hlediska se jedná o peckovice. Vzhledem k jejich vlastnostem a použití je ale vnímáme jako ořechy.

Mandle a zdraví

Mandle se vyznačují lahodnou chutí a jemnou strukturou. Lze je konzumovat jen tak, nebo pražené. Kromě toho se používají k přípravě velkého množství dezertů a vyrábí se z nich i velké množství potravin, včetně mandlového mléka, másla či mouky. Podle odborníků stačí hrst mandlí, abyste splnili denní potřebu vitamínu E a získali důležité zdravotní výhody, jako je i nižší riziko obezity. Obecně lze též říci, že potraviny s vysokým obsahem vitamínu E pomáhají předcházet zhoršování paměti spojenému s Alzheimerovou chorobou a pomáhají udržovat zdravé srdce tím, že snižují riziko srdečních onemocnění a infarktu.

Talíř s mandlemi a vlašskými ořechy.
zdroj: pixabay.com

Každodenní konzumace mandlí má i mnohé další zdraví prospěšné účinky, prospívá našim očím, pokožce i vlasům. Jako by to nestačilo, mandle mají také příznivý vliv na hladinu glukózy v krvi. Podle studie z roku 2020, která vyšla v časopise Nutrients, byl u účastníků pozorován „hypoglykemizující účinek“ mandlí, který se přisuzuje jejich pomalému trávení spolu s obsahem polyfenolů a flavonoidů. Jak jsou na tom vlašské ořechy?

Vlašské ořechy a zdraví

Denní konzumace vlašských ořechů je též spojena s celou řadou zdravotních přínosů. Jednou z věcí, kterou se vlašské ořechy liší od mandlí, je obsah omega-3 mastných kyselin ALA. Tato esenciální kyselina je významně spojována s celkovým zdravím srdce. Může být například obzvláště prospěšná pro ty, kteří dodržují vegetariánskou nebo veganskou stravu.

Kromě toho pravidelná konzumace vlašských ořechů podle provedených výzkumů pomáhá udržet optimální kognitivní schopnosti, oddálit demenci a snížit oxidační poškození. Dále bylo prokázáno, že snižují neurozánět, a tím snižují riziko Parkinsonovy choroby, mrtvice a deprese.

Závěr

Celkově se mandle mohou ukázat jako prospěšnější než vlašské ořechy, pokud je pro vás důležité zdraví srdce, prevence Alzheimerovy choroby a regulace hladiny cukru v krvi. Pokud chcete posílit své kognitivní a duševní zdraví i srdce, vlašské ořechy mohou být tím pravým, co hledáte. Můžete je ale samozřejmě též kombinovat a využívat prospěšných účinků obou.

Víte, že existují též ořechy, při jejichž konzumaci se vyplatí zvýšená obezřetnost?

Zdroj: onlymyhealth.com, ncbi.nlm.nih.gov, walnuts.org, webmd.com

Martina Šťastná

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X