Domácí prostředky, které zlepšují vzhled jizev

Většina z nás má svém těle alespoň jednu jizvu. Jizvy jsou památkou nejen na nejrůznější zranění či chirurgické zákroky, ale také na císařský řez, akné či neštovice. Zatímco někteří mají to štěstí, že jizvy se jim hojí dobře a po čase téměř nejsou patrné, u jiných jsou velmi dobře rozeznatelné i po letech. Co na jizvy pomáhá a snižuje jejich viditelnost?

Co s jizvou, která se nám „nelíbí“?

Jizva je přirozeným způsobem hojení a nahrazování poškozené kůže. Podoba jizvy se liší v závislosti na povaze zranění. Dalšími faktory, které určují vzhled jizvy, mohou být věk, místo poranění a celkový zdravotní stav člověka. Se zlepšením vzhledu jizvy mohou pomoci nejen nejrůznější farmakologické prostředky, ale také několik přírodních domácích pomocníků, včetně často zmiňovaného vepřového sádla. V případě větších problémů existuje též možnost estetické korekce jizev, například pomocí laseru či mikrojehličkování.

Kokosový olej

Využití kokosového oleje v kosmetice je široké, takže jeho použití k léčbě jizev vás pravděpodobně nepřekvapí. Kokosový olej má velmi dobré hydratační vlastnosti a pomáhá zvyšovat produkci kolagenu. V neposlední řadě obsahuje také velké množství vitamínu E. Studie, která testovala pacienty po operaci, zjistila, že vitamin E u nich zabránil tvorbě keloidů neboli zbytnělých vystouplých jizev.

Aloe vera

Aloe vera je známá pro svůj chladivý a uklidňující účinek na kůži, například po spálení od slunce. Je ale rovněž skvělou přírodní možností, jak zlepšit stav jizev způsobených akné nebo drobnými poraněními. Výzkumy prokázaly, že aloe vera zvyšuje růstové faktory pro fibroblasty, buňky, které vytvářejí kolagen. Obsahuje také látky, které přispívají k procesu hojení ran a snižují zánět.

Šípkový olej

Šípkový olej se používá k léčbě řady kožních onemocnění, protože působí protizánětlivě i jako antioxidant. Obsahuje vysoké množství vitamínu C a některých mastných kyselin, které pomáhají léčit rány a jizvy tím, že změkčují pokožku a činí ji poréznější. Odborníci uvádějí, že olej lze aplikovat přímo na postižené místo a výsledky očekávat po 12 týdnech pravidelného používání. Pokud chcete zvýšit hojivou sílu, lze šípkový olej použít jako nosný olej pro jiné esenciální oleje. Můžete jej smíchat s jinými oleji pro hojení jizev, například Helichrysum olejem, a zesílit tak účinky.

Aplikace prostředku na jizvu.
zdroj: pexels.com

Zelený čaj

O zeleném čaji je známo, že obsahuje mnoho antioxidantů, které působí velmi pozitivně na pleť, včetně jizev. To potvrzuje i studie, která testovala tři skupiny potkanů, kteří právě prodělali operaci, a jedné ze skupin byl aplikován extrakt ze zeleného čaje. U této skupiny došlo ve srovnání s ostatními ke značnému zlepšení hojení. Chcete-li získat výhody zeleného čaje při léčbě jizev, můžete ho nejen popíjet, ale též užívat extrakt ze zeleného čaje ve formě tablet nebo používat výrobky péče o pleť, které ho obsahují.

Silikonový gel

Silikonový gel je oblíbeným prostředkem, který pomáhá redukovat různé typy jizev. Silikon může být nejen součástí gelů, které se aplikují na postižené místo, ale zakoupit lze i silikonové náplasti. Studie, která testovala účinnost lokální gelové léčby, prokázala po šesti měsících nepřetržitého používání výrazné zmenšení různých typů jizev, a to dokonce nejen těch čerstvých, ale i starých několik měsíců. Silikon funguje tak, že hydratuje pokožku a pomáhá regulovat produkci fibroblastů. To pomáhá regulovat produkci kolagenu a může pomoci změkčit a zploštit jizvu. U čerstvějších jizev gel také pomáhá vytvořit ochrannou bariéru mezi kůží a vnějším prostředím, čímž zabraňuje možnému vniknutí bakterií.

Masáž jizev

Masáž jizev je jakousi formou tlakové terapie, která může pomoci hojit zjizvenou tkáň. Tento typ léčby se většinou používá především u jizev, které vznikly následkem operace či zlomeniny, není určen pro drobné řezné rány. Po zranění tělo často vytváří nadbytečný kolagen, aby pomohlo opravit ránu, což je to, co vytváří zjizvenou tkáň. Nakonec se zjizvená tkáň „remodeluje“, aby se tělo vrátilo k normálnímu rozsahu pohybu. Pokud se však tento krok vynechá, může se tkáň a povrch zúžit a omezit pohyblivost. Cílem masáže jizvy je podpořit remodelaci tkáně a napomoci celkovému procesu hojení.

Speciálním druhem jizev jsou strie. Co na ně pomáhá?

Zdroj: sciencedirect.com, healthline.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, researchgate.net, ncbi.nlm.nih.gov

Martina Šťastná

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X