Pamatuje si éru tukožroutské polévky? Skládala se z rajčat, paprik, zelí, cibule a celeru a díky její konzumaci se sice hublo, ale kila odcházela ze svalové hmoty, nikoliv z tuků. A protože tajemství hubnutí spočívá ve stravě, která je zdravá a energeticky a výživově vyvážená, na následujících řádcích se s vámi podělíme o tipy na 3 polévky, které jsou zdravé, lahodné a nejen, že vás zasytí a dodají vám všechny potřebné látky, ale ještě prospějí vaší figuře.
Čočková polévka na hubnutí z jednoho hrnce
Nezáleží na tom, zda jste všežravec, vegetarián nebo vegan, čočková polévka z jednoho hrnce se dá připravit na všechny tři způsoby. K její přípravě budete potřebovat:
- 1 cibuli
- 1 střední mrkev
- 1 celer
- 3 stroužky česneku
- 1 a půl hrnku čočky
- 1 plechovku krájených rajčat
- hrst čerstvého tymiánu
- špetku soli a pepře
- 1 l kuřecího či zeleninového vývaru
- hrst nastrouhaného parmazánu
- olivový olej
V hrnci na olivovém oleji nechte zesklovatět cibulku a následně přidejte všechnu zeleninu nakrájenou na kousky společně s čočkou a nechte ji osmahnout. Potom přidejte plechovku s rajčaty, hrst tymiánu a vše zalijte vývarem. Vařte do změknutí zeleniny a před podáváním osolte a opepřete. Servírujte s nastrouhaným parmazánem. Tip pro vegetariány: místo kuřecího vývaru použijte zeleninový.
Tip pro vegany: použijte zeleninový vývar a vynechejte parmezán nebo ho nahraďte jeho rostlinou variantou.
Zeleninové polévky jsou ideálním pokrmem během hubnutí, ale i v tomto případě je třeba dávat si pozor na složení. Nedostatek živin při hubnutí totiž vede nejen k vyčerpání a ztrátě energie, ale především tlumí vaši motivaci v hubnutí pokračovat.
Marocká hubnoucí polévka s čočkou a batáty
Už jste někdy ochutnali marockou polévku? Skládá se z batátů, čočky, zeleniny a spousty koření. Příprava je rychlá a výsledná polévka neskutečně lahodná. Schválně ji vyzkoušejte, k její přípravě potřebujete:
- 0,5 kg batátů
- 3 mrkve
- 3 cibule
- 1 celer
- 1 červenou papriku nakrájenou na kostičky
- 6 stroužků česneku
- 1 a půl hrnku čočky dle vašeho výběru
- 1 čajovou lžička koriandru
- 1 čajovou lžička kmínu
- ½ čajové lžičky uzené papriky
- ½ čajové lžičky skořice
- 1 a půl litru zeleninového nebo kuřecího vývaru
- šťávu z citronu na servírování
- máslo
Na másle nechte zesklovatět cibulku, přidejte všechno koření a 2 minuty míchejte. Následně přidejte všechnu zeleninu i čočku a zalijte vývarem. Vařte do změknutí a servírujte s několika kapkami citronové šťávy.
Rajčatová polévka s kurkumou
Milujete chutě Středomoří a stejně tak si pochutnáte na kořeněných pokrmech? Rajčatová polévka s kurkumou se vám trefí do vkusu. K její přípravě budete potřebovat:
- 250 gramů nakrájených cherry rajčátek
- 1 plechovku nakrájených rajčat
- 1 litr zeleninového vývaru
- 1 menší nadrobno nakrájenou cibuli
- 2 rozmačkané stroužky česneku
- 1 polévkovou lžíci kurkumy
- kokosový olej
- hrst bazalky (čerstvé či sušené)
- sůl
- pepř
Do hrnce přidejte lžíci kokosového oleje, počkejte než se rozpustí a přidejte cibuli a česnek. Restujte alespoň jednu minutu a potom přidejte kurkumu s nakrájenými cherry rajčaty. Vařte do změknutí rajčátek a vyčkejte až pustí šťávu. Poté přidejte zbývající suroviny a vařte alespoň pět minut. Polévku následně umixujte do krémové konzistence a dochuťte s použitím soli a pepře.
Doufáme, že vás alespoň jeden z výše zmíněných receptů zaujal a vyzkoušíte jej. Polévky jsou ideálním jídlem ve kterémkoliv ročním období. V zimě příjemně zahřejí a v létě jsou skvělá součást pitného režimu. Pokud máte jen malý hlad, bez obav si dejte polévku místo hlavního jídlo na oběd i na večeři.
Hledáte další recepty na jídla, která si můžete dopřát bez výčitek i během hubnutí? vyzkoušejte ty nejlepší recepty na dietní domácí zmrzliny, po kterých nepřiberete ani deko!
Zdroj: delish.com