Čaj a hubnutí: Matcha nastartuje metabolismus a zelený čaj spaluje tuky

Dali jste se na hubnutí a rádi byste podpořili vaši snahu přírodní cestou? Vyzkoušejte pravý čaj. Pití čaje může mít pozitivní účinky na spalování tuků, ovšem je třeba zvolit ten správný druh. Je lepší zelený čaj, oolong nebo módní matcha tea?

Pití čaje má mnohaletou tradici. Nikdo přesně neví kdy přesně se začal pít, ale zato se ví úplně přesně odkud se rozšířil do celého světa. Kolébkou čajové kultury je Čína. Dnes se čaj pije snad ve všech koutech světa a má mnoho blahodárných účinků. V tomto článku se zaměříme na vliv čaje při hubnutí.

zelený čaj a hubnutí
pixabay.com

Stačí pití čaje k hubnutí?

Na začátek si pojďme rovnou vyvrátit myšlenku, že by vám pouze pití čaje pomohlo shodit kila. Tak to bohužel nefunguje. Zato kombinace pití čaje, vyvážené stravy a dostatečného pohybu, ta by fungovat mohla. 

V čaji jsou obsaženy látky známé jako katechiny. Ty se vyskytují v rostlině čajovník čínský (camellia sinensis), ze které se získávají všechny odrůdy čaje, neboť druhy čajů se od sebe liší pouze způsobem zpracování této rostliny. Pojďme se více podívat na základní druhy čaje a zjistit, zda mají nějaký prokazatelný vliv na hubnutí.

sklizeň zeleného čaje
pixabay.com

Zelený čaj a spalování tuků

Čaj, který je nejčastěji spojován s hubnutím. Obsahuje velké množství katechinu, který pomáhá spalovat tuky. Aby ale byly nějaké výsledky pití zeleného čaje patrné, je potřeba denně vypít šest až sedm šálků. Což není zrovna zanedbatelné množství, že?

Čaj Oolong vám pomůže s hubnutím

Čaj Oolong vzniká sušením čajových lístků na slunci. Podobně jako zelený čaj má také velký obsah katechinů. V jedné studii dokonce lidé, kteří pravidelně pili čaj Oolong po dobu šesti týdnů zhubli. Je ovšem třeba dodat, že pouze jeden kilogram

zelený čaj a spalování tuků
pixabay.com

Černý čaj vás osvěží

Fermentovaný čaj, ačkoliv je výtečný, neobsahuje nějak významné množství látek, které by ovlivňovaly hubnutí. To by vás ale nemělo odradit od jeho pití. Připravený na ledu, společně s plátky citronu, je lahodný a osvěžující.

Zajímají vás další přínosy pití čaje? Přečtěte si srovnání černého a zeleného čaje z hlediska benefitů pro vaše tělo i mysl.

Bílý čaj neuškodí

Nejméně zpracovaný čaj, pojmenovaný po světlé barvě, kterou čaj získá při zalití horkou vodou. Podle čajových odborníků má nejlepší chuť. A zda má nějaký vliv na hubnutí? To se bohužel neví. Neproběhla totiž žádná oficiální studie vlivu bílého čaje na ztrátu kilogramů jedinců.

účinky pití čaje na zdraví
pixabay.com

Matcha tea zrychluje metabolismus

A to nejlepší na konec. O čaji matcha jste už možná slyšeli. A pokud ne, máme dobrou zprávu. Právě pití matchy totiž zrychluje metabolismus a podporuje hubnutí. Nejčastěji je v obchodem čaj matcha dostupný ve formě jedovatě zeleného prášku, který se smíchá s vodou a vypije. Má velmi specifickou chuť, která nesedne úplně každému, ale co by člověk neudělal kvůli úbytku váhy?

Pokud patříte mezi milovníky čaje, jeho možné přínosy pro hubnutí vás jistě potěší. Kvalitní čaj také dodává tělu antioxidanty a dokáže povzbudit organismus. Takže pití čaje není tak úplně neúčinné, vlastně je zdraví velmi prospěšné. Tak na zdraví!

matcha čaj a hubnutí
pixabay.com

Zdroj: webmd.com

Kateřina Matoušková

Ráda píšu, fotím, čtu a chodím do přírody, protože co je lepší, než čerstvý vzduch a pocit svobody? Možná jen šálek horké kávy, bez kterého si neumím představit žádné ráno.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X