Pokud je dostatek okurek, není nic lepšího, než z nich připravit okurkový salát. Je snadno stravitelný a rychlý na přípravu.
Potřebujeme:
- 1 okurka
- 2-3 lžíce vody s octem
- lžíce oleje
- sůl
- trochu cukru
Postup:
Na salát bereme okurky pevné, štíhlé, nepříliš semenné. Okurky oloupáme, jemně nakrouháme nebo nakrájíme a pokapeme octem. Přidáme sůl, špetku cukru a trochu oleje. Kdo rád, přidává i pepř nebo tlučený kmín.
„Pocení okurek“ a vymačkávání salátu snižuje jeho stravitelnost a ochuzuje odplavením nerostných solí salát o výživnou složku. Salát je stravitelnější, je-li jemně nakrouhán. Pro zlepšení chuti přidáváme do okurkového salátu usekaný kopr, pažitku nebo cibulku, pro zvýšení výživnosti pak místo octa používáme šťávy z citrónu nebo kyselého mléka nebo smetany. Pro zjemnění chuti mícháme okurkový salát i s nakrouhanými jablky nebo přidáme 1/2 stroužku česneku, který zamezí nepříjemnému říhání po konzumaci salátu.