Obecně platí, že se lidé snaží vyhýbat bakteriím, jak je to jen možné. Dezinfikují si ruce, důkladně omývají nádobí a vaří jídlo při takové teplotě, aby se bakterie zničily. Jsou tu však i bakterie, které jsou pro zdravé tělo důležité, žijí v našem trávicím traktu a nazývají se probiotika.
Probiotika, nebo také „dobré bakterie“, jsou mikroby, které lidé konzumují, aby se zlepšilo jejich trávení. Tito malí mikrobi pomáhají rozkládat potravu a udržet zdravou rovnováhu pH v těle. Pokud se konzumují potraviny, které jsou na probiotika bohaté, výrazně se zlepšuje trávení a pro bakterie je snadnější potravu rozkládat. V nedávné době byla zjištěna další pozitivní vlastnost probiotik a sice to, že v jisté míře pomáhají s hubnutím.
Jakým způsobem podporují probiotika hubnutí
Aby se prověřil vliv probiotik na hubnutí, byla provedena hned celá řada nezávislých studií, ve kterých se sledovaly skupiny dospělých lidí s nadváhou, z nichž polovina konzumovala probiotika a druhá ne. Výsledky ukázaly, že skupina užívající probiotika zaznamenala snížení tělesné váhy. Ti, kteří konzumovali kombinaci různých probiotik po dobu 8 týdnů, tak zhubli. Studie potvrdila, že zlepšení trávicího procesu probiotiky podporuje hubnutí, podle vědců se dokonce podílí na spalování břišního tuku.
Předpokládá se, že tyto užitečné střevní bakterie brání tělu absorbovat molekuly tuku do břišní oblasti. Probiotika, místo toho, aby posílala tyto molekuly tuku k uložení, tak ho nechají projít zažívacím traktem, aby byl vyloučen. Ačkoliv není hubnutí nijak převratně výrazné, může pomoci shodit alespoň několik kilogramů hmotnosti, která je mnoha lidem na obtíž. Důležitá je zde skutečnost, že probiotika pomáhají s likvidací břišního tuku, o kterém se všeobecně ví, že je nejtěžší se ho zbavit
Proč probiotika ovlivňují BMI?
Body Mass Index (BMI) je měřítkem toho, z jaké hmoty se tělo skládá. Zaměřuje se zejména na to, zde je tělesný tuk ve zdravém rozsahu vzhledem k věku, typu těla, tělesné výšce atd. Osoba s nízkým BMI má podváhu, protože má příliš málo tuku na svém těle. Stejně tak člověk s vysokým BMI má více tuku na svém těle, než je přímo úměrné jeho zdraví. Probiotika se ukázala jako ideální prostředek právě pro osoby s vysokým BMI. Na rozdíl od mnoha nezdravých hubnoucích postupů, probiotika nezbavují tělo vody a svalové hmoty, ale jen tuku. Přispívají ke zrychlení metabolismu a zdravějšímu tělu. Vliv probiotik na lidský organismus je ještě stále v procesu zkoumání, ale už nyní je jisté, že má pro tělo mnoho výhod. Většina lidí užívá probiotika jen krátkodobě a nemůže tak jejich plný účinek zaznamenat. Pokud je cílem hubnutí, měla by být konzumace probiotik pravidelná, aby bylo možné sledovat výsledky a transformaci těla do žádoucí podoby. Probiotika jsou různé kultury bakterií a pokud vám to zní nevábně, nemáte se čeho obávat, jsou součástí mnoha zdravých a chutných pokrmů, které si uvedeme níže.
Zdravá jídla bohatá na probiotika
Jogurty: V jediné porci jogurtu můžeme nalézt až několik desítek miliard probiotických bakterií. Při nákupu je vhodné číst etikety a vybírat pouze jogurty s přidanými probiotickými kulturami.
Kefír: Správně vyrobený kefír je ještě lepším zdrojem dobrých bakterií než jogurt. V kvalitním kefíru najdeme až 20 různých druhů bakterií. Pokud vám kefír nechutná, můžete ho vyzkoušet jako součást smoothie.
Kimchi: Tato původem korejská dobrota je plná nejen probiotik, ale i vlákniny a dalších důležitých živin.
Kyselé okurky: Pokud se mají stát zdrojem probioik, je třeba kupovat takové, které neobsahují žádný ocet, ale namísto něj jen vodu a mořskou sůl. Ocet totiž brání v růstu probiotických bakterií.
Kombucha: Jedná se o významný zdroj probiotik a pokud vám vrtá hlavou, jak se k ní dostat, přečtěte si náš starší článek, jak kombuchu vyrobit.
Zelí: Zaměřte se na kysané zelí, ale pozor, nesmí být pasterizované, tento proces probiotické bakterie ničí.
Kynuté pečivo: Pečivo vyrobené z kvásku obsahuje důležité probiotické bakterie.
Miso: Pokud máte rádi asijskou kuchyni, dopřejte si miso a máte o dostatek probiotik postaráno.
Tempeh: Tato dobrota z fermentovaných sójových bobů je rovněž plná prospěšných probiotik.