Tygří ořechy, také známé jako zemní mandle, nejsou vlastně ořechy, ale spíše jedlé hlízy. Pocházejí z rostliny zvané šáchor jedlý (Cyperus esculentus). Mají velikost cizrny, vrásčitou strukturu a sladkou chuť. Jsou bohaté na různé živiny a jsou spojeny s několika přínosy pro zdraví, od lepšího trávení po snížené riziko onemocnění srdce.
1. Velké množství živin
Jejich specifický obsah živin závisí na typu. Existují tři hlavní odrůdy tygřích ořechů: černá, hnědá a žlutá.
28 gramů gramů tygřích ořechů obsahuje:
- Kalorie: 103-121 kalorií
- Vláknina: 2-7 gramů
- Sacharidy: 9 gramů
- Bílkoviny: 1 gram
- Tuky: 7-9 gramů
- Vitamin E: 278% DDD (doporučené denní dávky)
- Železo: 13-40% DDD
- Fosfor: 9-11% DDD
- Vitamín C: 2-8% DDD
- Hořčík: 7% DDD
- Zinek: 5-7% DDD
- Draslík: 3-5% DDD
- Vápník: 1% DDD
Kromě toho jsou bohatým zdrojem antioxidantů, které chrání naše tělo před stárnutím a nemocemi, jako je rakovina a srdeční onemocnění.
2. Mohou zlepšit trávení
Tygří ořechy mohou podporovat zdravé trávení různými způsoby:
- Mají vysoký obsah nerozpustné vlákniny, která podporuje pohyb stravy střevem.
- Obsahují škrob, který podporuje výskyt zdravých bakterií ve střevech.
- Obsahují enzymy, které podporují rozklad potravy.
3. Mohou pomoci snižovat hladinu cukru v krvi
To může z velké části způsobovat vysoký obsah vlákniny, která pomáhá zpomalovat vstřebávání cukru ve střevech. Obsahují aminokyseliny, které podporují produkci inzulínu.
4. Mohou zlepšit zdraví srdce
To způsobuje vysoký obsah mononenasycených tuků a také aminokyseliny, které podporují zdraví srdce.
5. Mohou působit jako afrodiziaka
Používala je ayurvédská medicína pro zvýšení libida.
Jak je přidávat do stravy?
Tygří ořechy jsou velmi univerzální a mohou být přidány do naší stravy různými způsoby. Mohou být konzumovány syrové nebo pečené, jako náplň pro různé pokrmy – do snídaňových cereálií, sušenek, salátů či jogurtů. Lze je smíchat s ořechy klasickými nebo s ovocem. Lze je umlít a používat do pečiva, je to skvělá náhražka pro bezlepkovou dietu.