5 zdravotních přínosů tygřích ořechů

Tygří ořechy, také známé jako zemní mandle, nejsou vlastně ořechy, ale spíše jedlé hlízy. Pocházejí z rostliny zvané šáchor jedlý (Cyperus esculentus). Mají velikost cizrny, vrásčitou strukturu a sladkou chuť. Jsou bohaté na různé živiny a jsou spojeny s několika přínosy pro zdraví, od lepšího trávení po snížené riziko onemocnění srdce.

1. Velké množství živin

Jejich specifický obsah živin závisí na typu. Existují tři hlavní odrůdy tygřích ořechů: černá, hnědá a žlutá.

28 gramů gramů tygřích ořechů obsahuje:

  • Kalorie: 103-121 kalorií
  • Vláknina: 2-7 gramů
  • Sacharidy: 9 gramů
  • Bílkoviny: 1 gram
  • Tuky: 7-9 gramů
  • Vitamin E: 278% DDD (doporučené denní dávky)
  • Železo: 13-40% DDD
  • Fosfor: 9-11% DDD
  • Vitamín C: 2-8% DDD
  • Hořčík: 7% DDD
  • Zinek: 5-7% DDD
  • Draslík: 3-5% DDD
  • Vápník: 1% DDD

Kromě toho jsou bohatým zdrojem antioxidantů, které chrání naše tělo před stárnutím a nemocemi, jako je rakovina a srdeční onemocnění.

2. Mohou zlepšit trávení

Tygří ořechy mohou podporovat zdravé trávení různými způsoby:

  • Mají vysoký obsah nerozpustné vlákniny, která podporuje pohyb stravy střevem.
  • Obsahují škrob, který podporuje výskyt zdravých bakterií ve střevech.
  • Obsahují enzymy, které podporují rozklad potravy.

3. Mohou pomoci snižovat hladinu cukru v krvi

To může z velké části způsobovat vysoký obsah vlákniny, která pomáhá zpomalovat vstřebávání cukru ve střevech. Obsahují aminokyseliny, které podporují produkci inzulínu.

4. Mohou zlepšit zdraví srdce

To způsobuje vysoký obsah mononenasycených tuků a také aminokyseliny, které podporují zdraví srdce.

5. Mohou působit jako afrodiziaka

Používala je ayurvédská medicína pro zvýšení libida.

Jak je přidávat do stravy?

Tygří ořechy jsou velmi univerzální a mohou být přidány do naší stravy různými způsoby. Mohou být konzumovány syrové nebo pečené, jako náplň pro různé pokrmy – do snídaňových cereálií, sušenek, salátů či jogurtů. Lze je smíchat s ořechy klasickými nebo s ovocem. Lze je umlít a používat do pečiva, je to skvělá náhražka pro bezlepkovou dietu.

Kristýna Brázdová

Psaní je pro mě velkým koníčkem a vášní v jednom. Zdraví a příroda jsou moje nejoblíbenější témata, a proto i často přispívám na tento magazín. Mimo počítač ráda vařím, a tak možná ode mě uvidíte i tipy na něco dobrého na zub. :)

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X