Rádi si po jídle lehnete? Dáváte si po jídle ovoce? Většina lidí se po konzumaci jídla dopouští návyků, které jsou nezdravé a zbytečně jimi zatěžují organismus. Je to dáno zejména tím, že se o těchto problémech nemluví nebo že je již považujeme za běžné. Představíme si 5 zásadních věcí, které byste po jídle neměli dělat.
Vyhněte se těmto špatným návykům po jídle
Kouření
Přestože mnoho lidí si je vědomo škodlivých účinků kouření na celkové zdraví, stále kouří. Většina kuřáků si zapálí cigaretu bezprostředně po jídle. Nikotin, přítomný v cigaretách, se váže na kyslík, který je potřebný při procesu trávení. Díky tomuto faktu dochází k vyšší absorpci karcinogenních látek. Bylo zjištěno, že kouření po jídle má stejné negativní účinky jako kouření 10 cigaret najednou.
Konzumace ovoce
Lékaři se domnívají, že je nutno konzumovat ovoce před jídlem, na prázdný žaludek, protože ovoce obsahuje mnoho různých enzymů, které mají být správně tráveny. Navíc plody jsou bohaté na přírodní cukry, které potřebují více času k vstřebání. Jestliže ovoce konzumujete na lačný žaludek, bude z něj vaše tělo těžit více minerálů a vitamínů. Konzumace ovoce bezprostředně po jídle může mít za následek zažívací potíže nebo pálení žáhy.
Spánek
Když spíte po jídle, může to přispívat k nadýmání, nepohodlí a mnoha dalším spánkovým problémům. Zkonzumované potraviny nemohou být správně tráveny, což způsobuje výše uvedené problémy.
Sprchování
Sprchování bezprostředně po jídle může zvýšit tok krve v rukou a nohou. Navíc může vést ke snížení krevního oběhu v žaludku, což vede k oslabení trávicího systému a bolesti žaludku.
Pití čaje
Pití čaje bezprostředně po jídle narušuje absorpci železa. Konkrétně to zapříčiňuje kyselina přítomná v čaji, která se váže na železo a bílkoviny v potravinách. Nedostatek železa může vést k anémii, která souvisí s nechutenstvím, závratěmi, pobledlou kůží, nízkým, krevním tlakem, bolestmi na hrudi, únavou a slabostí.