Pod názvem mangostana lahodná (Garcinia mangostana) se skrývá tropický stálezelený strom, který plodí lahodné sladkokyselé plody s typickou červenohnědou až fialovou slupkou a kulatým tvarem. Původním domovem mangostany je Indonésie, Sundské ostrovy a souostroví Moluky. Postupně se však rozšířila do Afriky, Austrálie, Jižní Ameriky a Karibiku. Pochází tedy z opravdu exotických končin.

Strom

Stromu mangostany lahodné se daří v tropickém podnebí. Vyžaduje totiž vysoké teploty. Strom může mít různou výšku, od 6 až do 25 m. Typická je pro něj tmavě hnědá kůra, ze které při naříznutí vytéká žlutý latex. Strom má olivově zelené listy, které mají lesklý povrch. Ze stromu mangostany lahodné se konzumuje pouze bílá dužina plodu. Ta je obalena v tmavé slupce. V běžné řeči se užívá názvu pro plody- mangostan.

Plody

K nám do Evropy se plody mangostany dováží především z Brazílie. Plody jsou roztomile kulaté a mají průměr kolem 8 cm. Zrání plodu trvá přibližně 3 měsíce. Nejdříve má plod zelenou barvu a je velmi tvrdý. Slupka zralého plodu se zbarvuje do červenohnědé až fialové barvy a měkne. Pod slupkou se skrývá čistě bílá dužina, která je rozdělena na čtyři až osm dílku s jadérky. Ta se nekonzumují. Chuť dužiny je lahodná, exotická, šťavnatá a mírně sladkokyselá. Plody se používají při přípravě marmelád, džusů, kompotů či koktejlů.

Zajímavost

Zajímavé je, že plody mangostany si oblíbila i britská královna Viktorie. Za získáním mangostanu byla vypravena dokonce expedice. Ta však neuspěla. Nakonec byla semena mangostany přivezena v roce 1883 a vypěstována v britském skleníku.

Výživové hodnoty

Důležité je zmínit, že plody mangostany jsou bohaté na xanthony, tedy antioxidanty ze skupiny flavonoidů. Známo je prozatím více než 200 xanthonů, přičemž 40 z nich je obsaženo právě v plodech mangostany. Bohaté jsou plody i na polyfenoly, katechiny. Obsahují také vitamín C, bílkoviny a vápník.

Zdravotní přínos

Zdravotní přínos mangostanu je především právě díky výše zmíněnému obsahu xanthonů v plodech. Xanthony působí proti různým druhům bakterií (například Salmonella). Mají silné antioxidační vlastnosti. Působí také jako antibiotikum, antiparazitikum a používají se k léčbě tuberkulózy, malárie, ale také při zánětech dýchacích či močových cest a střevních potížích. Mangostan tlumí bolest, pocity nevolnosti, snižuje teplotu a pocity únavy. Snižuje také hladinu cholesterolu v krvi. Celkově jsou plody mangostany velmi všestranně prospěšné pro lidský organismus a jsou vhodnou prevencí mnoha onemocnění. Například mangostanový džus může pomoci při depresi, jelikož reguluje hladinu serotoninu a tryptofanu v krvi. Plody mangostany jsou příznivé pro tělo i duši.

mangostan