Také máte rádi olivy? Olivy vytvářejí zdravé a čerstvé občerstvení, dají se konzumovat samotné, ale nejvíce je doceníme jako přísadu jídel i nápojů. Obsahují celou řadu vitamínů, mastné kyseliny a antioxidanty, a to včetně luteinu, který neutralizuje působení volných radikálů a chrání naše tělo před stárnutím.
Proč bychom měli jíst olivy každý den?
- Přispívají k prevenci onemocnění srdce a cév, stejně jako jsou prevencí onkologických onemocnění.
- Látky obsažené ve slupkách oliv pomáhají předcházet rakovině tlustého střeva.
- Mají terapeutický účinek na artritidu, podagru a osteochondrózu – onemocnění pohybového aparátu.
- Vápník obsažený v olivách je důležitý pro zpevnění kostní tkáně, která se podílí na tvorbě kloubů.
- Přítomnost manganu pomáhá regulovat svalový tonus a podporuje normální fungování pojivových tkání, které je nutné k obnově buněk kloubní chrupavky.
- Mají terapeutický účinek na kloubní tkáň a to kvůli vysokému obsahu vitamínů C a E, což jsou silné antioxidanty.
- Vitamín E chrání před oxidací v těle. Olivy vykazují protizánětlivé vlastnosti a schopnosti významně snižovat otok a bolesti.
- Fungují jako prevence před kardiovaskulárními obtížemi.
- Přispívají ke stimulaci, stejně jako ke snižování aktivity žlučníku a zabraňují vzniku kamenů.
- Přítomnost mononenasycených tuků v olivách pomáhá snižovat množství tuku v okolí žaludku, což vede ke ztrátě hmotnosti.
- Mononenasycené tuky v olivách pomáhají vyrovnávat hladinu cholesterolu, čímž zabraňují vzniku kardiovaskulárních chorob a snižují riziko vzniku srdečního záchvatu.
Jaký druh oliv zvolit?
Existuje mnoho různých druhů oliv, každá má svou vlastní jedinečnou nutriční hodnotu a příznivé vlastnosti:
- Černé olivy obsahují hodně železa, méně soli a méně kalorií než zelené olivy.
- Manzanilla olivy jsou bohatší na vitamín E.
- Hojiblanca olivy obsahují mnohem více vlákniny než jiné druhy.
Zpracování oliv neovlivňuje jejich nutriční hodnotu, takže bez ohledu na to, zda si vyberete konzervované, solené nebo plněné olivy, nepřijdete o žádné výhody, které olivy nabízejí.