Patříte k milovníkům sushi? Nedali byste na sushi dopustit? Pak pravděpodobně znáte všechny druhy sushi, které na světě existují. Nebo se pleteme? Pokud neznáte všechny druhy sushi, pojďme to napravit!

Sushi je jednoznačně ten nejoblíbenější japonský pokrm, který v japonské gastronomii existuje. Někteří lidé jedou do Japonska právě proto, že chtějí ochutnat sushi od pravých sushi mistrů. Jiní však nemají čas, peníze nebo možnost odcestovat do Japonska, a tak navštíví sushi bary a sushi restaurace, které se začínají po České republice opravdu rychle rozrůstat a rozšiřovat.

Jak již bylo zmíněno, existuje několik druhů sushi. Ti, kteří mají sushi v lásce, určitě jednotlivé druhy znají. Seznamme se s těmi, s nimiž se setkáte v sushi barech či jinde nejčastěji.

Maki sushi

Existuje takzvané maki sushi, což je rýže, která je zabalená společně s rybou (nebo případně se zeleninou) v řase jménem nori. Rolka je krájena na menší kolečka v takové velikosti, aby se jednotlivé porce nekousaly, ale aby se sluply jako malina najedenkrát.

Nigiri sushi

Dalším oblíbeným druhem sushi je sushi nigiri. Jedná se o takový váleček rýže, který je potřený křenem wasabi a na kterém je položený většinou plátek ryby či případně plátek zeleniny.

California sushi

California sushi není typické japonské sushi, ovšem k druhům sushi se zařadilo. Je to takzvané obrácené maki, čili ryba a řasa je zabalená v rýži, nikoli rýže a maso je zabalené v řase. Rolka je posléze obalena sezamem, bylinkami nebo také často kaviárem.

Temaki sushi

Dalším druhem sushi je takzvané temaku sushi, které poznáme hravě na první pohled – je to totiž kornout z řasy nori, který se plní rýží a rybou (s rýží se kombinuje nejen ryba, ale také zelenina nebo kaviár).

Sashimi

Sashimi lze také přiřadit k druhům sushi. Je to vlastně specifickým způsobem nakrájená syrová ryba, jsou to respektive plátky syrové ryby nebo někdy i plátky mořských plodů.