Život s onemocněním štítné žlázy může být náročný. V závislosti na závažnosti onemocnění můžete pociťovat únavu, bolesti kloubů, problémy s pamětí a další příznaky. Nadměrná činnost štítné žlázy může vést k rychlému úbytku hmotnosti, výkyvům nálad, svalové slabosti, problémům se spánkem a zvýšené citlivosti na teplo. Hypotyreóza může naopak způsobovat přibývání na váze, nízkou energii, zapomnětlivost a zvýšenou citlivost na chlad.
Problémy se štítnou žlázou
Onemocnění štítné žlázy je souhrnný pojem pro několik stavů postihujících štítnou žlázu. Existuje hypertyreóza, hypotyreóza, Hashimotova tyreoiditida, Gravesova-Basedowova nemoc, struma a další. Podle Americké asociace pro štítnou žlázu postihují tyto poruchy jen v USA přibližně 20 milionů lidí a problémy se štítnou žlázou bude mít někdy v životě asi 12 % populace. Pozitivní je, že některé příznaky můžeme zvládnout pomocí změny stravy a životního stylu.
Úprava jídelníčku sice nezpůsobí, že porucha štítné žlázy zmizí, ale je pravda, že některé potraviny mohou ovlivnit funkci štítné žlázy. Obecně platí, že lidé s onemocněním štítné žlázy musí jíst zdravou a vyváženou stravu. Existuje ale také zelenina, kterou by tyto osoby měly omezit, aby se jejich stav nezhoršil. Pokud máte potíže s nedostatečně aktivní štítnou žlázou, jezte níže uvedenou zeleninu s mírou.
Květák, kapusta a další brukvovitá zelenina
Hypotyreóza, jedna z nejčastějších forem onemocnění štítné žlázy, vzniká, když vaše tělo produkuje příliš málo trijodtyroninu (T3) a tyroxinu (T4), dvou hormonů, které regulují metabolismus. Tento stav může mít řadu příčin, včetně nedostatku jódu. Výzkumy ukazují, že některé potraviny, zejména ty, které jsou bohaté na goitrogeny, mohou inhibovat příjem jódu a ovlivňovat funkci štítné žlázy.
Goitrogeny jsou látky, které se přirozeně vyskytují v potravinách rostlinného původu, například v zelí, květáku, manioku, kapustě, ředkvičkách či sóji. Tyto potraviny jsou bezpečné pro zdravé jedince, ale mohou být problematické pro osoby s onemocněním štítné žlázy, zejména pokud jsou konzumovány v nadměrném množství.
Vaření se vyplatí
Naštěstí je možné množství goitrogenů v těchto potravinách poměrně výrazně snížit tepelným zpracováním. Vhodné je především vaření v páře, které pomáhá zachovat více živin. Kvašená zelenina, například kysané zelí, má sice vyšší obsah goitrogenů, ale nižší obsah nitrilů než syrová zelenina. Nitrily ovlivňují funkci štítné žlázy ve větší míře než většina goitrogenů, takže kvašené potraviny jsou při umírněné konzumaci prospěšné.
Kdo by si měl dát pozor na nadměrnou konzumaci brokolice?
Zdroj: kresserinstitute.com, longdom.org, thyroid.org
když mám štítnou hodně aktivní kterou zeleninu nejíst