Fazole Adzuki vám nic neříkají? Tento druh fazolí je pěstován po celé východní Asii a v oblasti Himalájí. Ačkoli se vyskytují ve více barvách, nejznámější jsou fazole červené. Adzuki fazole nabízejí celou řadu zdravotních výhod.
Podpora trávení
Obsahují velké množství vlákniny a škrobu. Tyto látky podporují výskyt přátelských bakterií v našich střevech. Vysoký obsah antioxidantů ve fazolích může snížit zánět střev.
Pomoc při snižování rizika výskytu diabetu
Fazole Adzuki mohou také přispět ke snížení rizika diabetu 2. typu. To je zčásti proto, že jsou bohaté na vlákninu, což pomáhá zlepšit citlivost na inzulín a snížit hladinu krevního cukru po jídle.
Pomoc při snižování hmotnosti
Některé studie naznačují, že sloučeniny nacházející se ve fazolích Adzuki mohou zvýšit expresi genů, které snižují hlad a zvyšují pocity plnosti. Fazole jsou navíc také bohaté na bílkoviny a vlákninu.
Velký obsah živin
Stejně jako většina fazolí, Adzuki fazole obsahují vlákninu, bílkoviny, komplexní sacharidy a celou řadu užitečných sloučenin.
100 gramů fazolí Adzuki obsahuje:
- Kalorie: 128 kalorií
- Bílkoviny: 7,5 gramů
- Tuky: méně než 1 gram
- Sacharidy: 25 gramů
- Vláknina: 7,3 gramů
- Foláty: 30% (doporučená denní dávka) DDD
- Mangan: 29% DDD
- Fosfor: 17% DDD
- Draslík: 15% DDD
- Měď: 15% DDD
- Hořčík: 13% DDD
- Zinek: 12% z hodnoty DDD
- Železo: 11% DDD
- Thiamin: 8% DDD
- Vitamin B6: 5% DDD
- Riboflavin: 4% DDD
- Niacin: 4% DDD
- Kyselina pantothenová: 4% DDD
- Selen: 2% DDD
Adzuki fazole také poskytují velké množství antioxidantů, které, mohou chránit naše tělo proti stárnutí a nemocem.
Potraviny vyrobené z fazolí Adzuki
Fazole Adzuki jsou doplněk stravy bohatý na živiny. Jednou z populárních příprav je vařit fazole s cukrem a následně je rozetřít na sladkou červenou pastu, která se používá jako náplň do celé řady pikantních jídel a asijských dezertů. Adzuki fazole mohou být také rozemleté na mouku. Natto je další jídlo vyrobené z Adzuki fazolí. Tato oblíbená japonská fermentovaná fazolová směs se obvykle vyrábí z fermentovaných sójových bobů, ale někteří lidé si místo toho užívají mírnější chuť fermentovaných fazolí Adzuki.