Co Vás první napadne pod slovem cibule? Základ každého dobrého jídla nebo snad slzy, které vám tečou pokaždé, když se rozhodnete tuhle vrstevnatou zeleninu pěkně naporcovat? Věděli jste kolik zdravotních výhod Vám může přinést?
12 výhod ukrytých ve vrstvách
Cibule je beze sporů jedna z potravin, bez které bychom se v kuchyni jen těžko obešli. Dává pokrmům skvělou chuť, vůni a je nenahraditelnou součástí naší české kuchyně. Pod slupkou se však skrývá celá řada zdravotních benefitů, které vám může pravidelná konzumace cibulky přinést:
- lepší trávení
- zvýšení hustoty kostí
- zdravé srdce
- ochrana před rakovinou
- velké množství živin
- správná hladina cholesterolu
- snížení hladiny cukru v krvi
- bojuje s bakteriemi
- potravinová synergie
- bojuje s alergiemi
- zdravá ústní dutina
- vitamíny C, B
Zdravé břicho, srdce a kosti
Cibule je bohatá na inulin, tedy druh vlákniny, který nám pomáhá s trávením. Inulin zastává v těle funkci prebiotika, které slouží jako potrava pro probiotika, a tím pomáhá prospěšným mikrobům. Inulin dále pomáhá zmírnit zácpu a reguluje vstřebávání živin v tenkém střevě.
Některé studie uvádí, že cibule pomáhá i při hubnutí. Další výhodou této potraviny je snížení rizika srdečních onemocnění, a to bojem proti zánětům v těle, snížením hladiny cholesterolu a triglyceridů. Jedna ze studií dokázala, že u kavkazských žen, které pravidelně konzumovaly cibuli došlo ke snížení rizika zlomenin až o 20% oproti ženám, které se cibuli vyhýbaly.
Cibule je nabitá vitamíny
Cibule patří mezi nízkokalorické potraviny, jeden střední kousek má asi 44 kalorií. Obsahuje vitamin C, který je důležitý pro opravu tkání, produkci kolagenu a zajišťuje správnou funkci imunitního systému.
Dalším ze zástupců je vitamin B, který se stará o správnou funkci metabolismu a produkci červených krvinek. Kromě vitamínů obsahuje prvek, bez kterého bychom se v těle neobešli. Řeč je o draslíku, který je zodpovědný za normální funkci buněk v těle, přenos nervových vzruchů nebo svalových kontrakcí. Smutnou skutečností je, že zastoupení draslíku v těle u většiny lidí dosahuje pouze poloviny doporučeného množství.
Na vysoký cholesterol pijte cibulovou šťávu
Možná jste už někdy slyšeli o ,,hodném” HDL a ,,zlém” LDL cholesterolu. HDL tělu prospívá, naopak LDL je v našem těle nežádoucí a našim cílem je ho snížit na minimum. Studie dokázala, že ženám, které pili každý den cibulovou šťávu, se podařilo snížit hladinu LDL. Tento nápoj pily po dobu osmi týdnů. Ženy, které pily placebo, hladina LDL neklesla. Další výzkum, který byl nejdříve proveden na diabetických krysách, potvrdila, že cibule snižuje hladinu cukru v krvi.
Bakterie, synergie, alergie
Některé bakterie jsou tělu prospěšné, zejména ty, které sídlí v tenkém střevě a pomáhají nám trávit potravu. Jiné jsou ale našemu tělu napotíž a právě s nimi cibule bojuje. Můžeme na ně narazit i v ústní dutině, způsobují kazivost zubů a vám pak nezbývá nic jiného než se vydat k zubaři.
Potravinová synergie znamená, že konzumace dvou potravin společně je tělu prospěšnější než kdybychom potraviny jedli samostatně. Můžeme to považovat za takovou potravinovou symbiózu. Vědci prokázali, že přesně takový vztah má cibule s rajčaty. Naštěstí existuje spousta receptů, kde se tyto suroviny míchají, vyzkoušejte například omeletu, rajčatový krém nebo salát.
A co alergie? Cibule obsahuje látku kvercetin, která snižuje alergické reakce jako je kýchání, smrkání, slzení očí.
Zdroj: activebeat.com