I zdravá zmrzlina může chutnat skvěle: vyzkoušejte ty nejlepší recepty

Milujete zmrzlinu? Snažíte se zároveň zhubnout do plavek? Vyzkoušejte osvědčené recepty na zdravé domácí zmrzliny, které s přehledem strčí do kapsy kupované mražené krémy plné ztuženého tuku a  přidaného cukru. Mlsejte letos v létě bez výčitek, zdravá zmrzlina stojí za vyzkoušení!

Proč je domácí zmrzlina lepší

Zmrzlina je oblíbenou pochoutkou nejen pro děti. Osvěží hlavně v létě, kdy jsou vysoké teploty, je to pochoutka vhodná na balkon, terasu k bazénu. Protože se mnohé z žen obávají o svou postavu, na kterou do plavek cvičily a dodržovaly různá dietní doporučení, nebo i proto, že svým dětem nechcete tuto pochoutku odepřít, ale chcete jim dopřát zdravější verzi, přinášíme několik tipů na zdravé zmrzliny, které si snadno uděláte i doma.

Skvělou základní surovinou pro výrobu domácích zmrzlin jsou zralé banány. Díky přírodnímu cukru, který je v nich obsažen, není pak nutné zmrzlinu doslazovat. Pokud máte rádi ovocné zmrzliny z kyselejšího ovoce jako je rybíz, ostružiny, borůvky nebo kiwi můžete dosladit pár kapkami stévie, popřípadě medem.  

Jako další ingredienci na výrobu zmrzliny můžete použít oříšky, záleží na vás, které máte nejraději, s pistáciemi dosáhnete úžasné pravé pistáciové zmrzliny, výborně chutná i kombinace vlašských ořechů a banánu, použít také můžete kešu ořechy, vytvoříte tak skvělou veganskou zmrzlinu. Poslední ingrediencí pro výrobu zmrzliny je mléko (tvaroh, jogurt) současný trend je klasické mléko zaměnit za kokosové nebo mandlové.

Proteinová pistáciová zmrzlina

  • 50 g loupaných nesolených lehce pražených pistácií
  • 70 – 75 g kešu ořechů (nutné dopředu namočit)
  • 1 ks avokádo oloupané dopředu zmrazené
  • 1 banán – oloupat a dopředu zmrazit
  • Cca 100 ml mléka (dle preference mandlové, kokosové)

Jako první vložíme do mixéru pistácie, nasekáme a přidáme kešu ořechy, postupně přidáváme mléko. Přidáme také trochu povolený banán s avokádem a mixujeme do krémova. Pokud směs povolila moc, můžeme dát ještě do mrazáku, pro koho by byla zmrzlina málo sladká, je možné přidat pár kapek stévie.

Pistáciová zmrzlina v kornoutku.
Zdroj obrázku: pixabay.com

Jogurtová zmrzlina s borůvkami

  • 250 g bílého jogurtu
  • 1 hrst zmražených borůvek
  • 2 ks předem mražený banán (oloupaný)

Jogurt, borůvky a banány vložíme do mixéru – rozmixujeme, směs dáme do krabičky a na cca 2,5 hodiny do mrazáku, pokud máme doma formičky na nanuky,můžeme směs nalít do formiček a dát do mrazáku taktéž na 2,5 hodiny.  I tuto zmrzlinu lze dosladit stévií, ale protože jsou zde použity 2 ks banánu nemělo by to být třeba.

Tvarohová zmrzlina s citronem a vanilkou

  • 250 g měkký tvaroh
  • Smetana ke šlehání 
  • Citronová šťáva
  • 1 lžíce medu (nebo pár kapek stévie)
  • Vanilkový lusk

Tvaroh smícháme s pár kapkami stévie, nebo můžeme použít med, přidáme vanilkový lusk a citronovou šťávu. Odděleně si vyšleháme smetanu ke šlehání – přidáme k tvarohové směsi. Zmrzlinu dáme do mrazáku na cca 5 hodin.

Jednoduchý sorbet s tvarohem

  • 250 g měkký tvaroh
  • Zmrazené ovoce libovolné (maliny, borůvky, kiwi, jahody)…

Ovoce rozmixujeme, pokud zvolíme kyselejší ovoce, přidáme stévii nebo med, do této směsi přidáme tvaroh. Pokud je směs málo zmrazená dáme ještě do mrazáku, můžeme doplnit čerstvým ovocem, snítkou máty.

Pokud fandíte zdravému jídelníčku, připravte si domácí zmrzliny do zásoby v mrazáku. Jakmile sluníčko vykoukne a vy dostanete chuť na sladké osvěžení, sáhněte po hotové zmrzlině, kterou si můžete vychutnat bez výčitek.

Zdroj: chocolatecoveredkatie.com

Raina Tomanová

Jmenuji se Raina Tomanová, narodila jsem se ve Vrchlabí, kde také pár let žiji. Mám dvě male děti a tři kočky. Zajímám se o témata z různých oborů, ráda si popovídám s přáteli, miluji hokej (jako fanoušek) a ráda objevuji nové věci :)

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X