Makadamové ořechy pochází původně z Austrálie a patří mezi ořechy s největším obsahem tuků. I když je jejich cena celkem vysoká, za jejich chuť a zdravotní přínos jistě stojí.
Makadamie celolistá
Makadamové oříšky pochází z rostliny zvané makadamie celolistá (Macadamia integrifolia). Makadamie je rozložitým zeleným listnatým stromem, kterému se daří v tropických či subtropických deštných lesích. Svým původem je z deštných lesů východní Austrálie. Rozšířila se však i do subtropických oblastí celé Ameriky, do Afriky, Asie i Pacifiku. Je pěstován především pro plody, z kterých se staly jedny z nejžádanějších druhů ořechů.
Využití
Makadamie je pěstována především pro své plody, vysazovány jsou stále nové a nové plantáže. Dřevo je považováno za vedlejší produkt, podobně jako jeho estetický vzhled. Z oříšků je lisován také makadamový olej, který je používán v kosmetice, ale i potravinářství. Často se stává náhradou za norkový olej. Obsahuje totiž kyselinu palmitovou, navíc je nealergenní a netoxický a má změkčující účinky na pokožku.
Makadamové oříšky
Makadamové oříšky jsou opravdu chutné, nutričně velmi hodnotné, a to především z toho důvodu, že obsahují velké dávky tuků, které jsou prospěšné pro zdraví. Jejich chuť je sladká a konzistence opravdu krémová. Makadamové oříšky se konzumují syrové, vařené, pražené či solené. Využití mají i při výrobě pamlsků či cukrovinek. Jedná se o jedny z nejdražších oříšků. Jeden kilogram vychází přibližně na 1000 Kč.
Nutriční fakta
Makadamové oříšky jsou skvělým zdrojem vitamínu A, vitamínů ze skupiny B a vitaminu E, také draslíku, hořčíku, železa, fosforu a bílkovin. Obsahují také antioxidanty, jako jsou aminokyseliny, flavony či selen. Nechybí v nich ani sacharidy, jako je sacharóza, fruktóza, glukóza a maltóza.
Zdravotní přínos
Pokud si dopřejete makadamové oříšky pravidelně, můžete si užívat jejich pozitivních účinků na vaše zdraví. Mnohdy stačí jen 3 makadamové oříšky denně.
Kardiovaskulární onemocnění
Díky tomu, že jsou makadamové oříšky 100 % bez cholesterolu a jsou bohatým zdrojem zdravých tuků, jsou skvělé pro ochranu kardiovaskulárního systému. Snižují hladiny LDL cholesterolu a jsou zdrojem mononenasycených tuků. Snižují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.
Antioxidanty
Makadamové oříšky jsou také skvělým zdrojem flavonoidů. Chrání buňky před poškozením a vlivem toxinů. Antioxidanty ničí volné radikály v organismu před mnoha onemocněními i vznikem rakoviny.
Při hubnutí
Vhodné jsou makadamové oříšky také při hubnutí. Obsahují totiž kyselinu palmitoolejovou, která je stavebním blokem pro enzymy, kontroluje spalování tuků a dokonce potlačuje chuť k jídlu. Má vliv také na zrychlení metabolismus. Makadamové ořechy obsahují také velký podíl bílkovin a udržují zdravou pokožky, vlasy i nehty. Obsah vlákniny také podporuje pocit sytosti.
Zdraví mozku
Přínosné jsou makadamové oříšky i pro zdraví mozku. Podporují zdraví nervového systému a podporují správné kognitivní funkce. Udržují mozek fit.
Zdraví kostí
Díky obsahu fosforu a dalších minerálních látek jsou makadamové oříšky dobrými pomocníky pro udržení zdraví kostí a zubů. Obsahují fosfor, který mineralizuje, mangan, který pomáhá při vytváření nové kostní tkáně a omega-3 zabraňující vzniku osteoporózy.