Za bolestí zad stojí nejčastěji nadváha. Pomoci však mohou i běžné potraviny, jako je víno

Bolesti zad zažil alespoň jednou za život snad každý z nás. Příčin může být celá řada a trápení obvykle uleví až léky proti bolesti. Co takhle vyzkoušet kombinaci potravin, které významně ovlivňují naše tkáně a mohou být velkým pomocníkem při problémech se zády?

Proč nás bolí záda?

Důvodů, proč nás bolí záda, může být hned několik. Nejrizikovější skupinou jsou lidé s nadváhou, jimž k úlevě často stačí jen shodit pár kilo. Vyšší hmotnost je na vině i v případě těhotných žen, u nichž bývají bolesti zad rovněž častou nepříjemností. Někdy může být bolest zapříčiněná i špatnou polohou při spánku nebo namožením, což je také poměrně snadno řešitelný problém. V případě zánětů a úrazů je většinou nutné navštívit odborníka. Posilovat svá záda ale každý můžeme i preventivně, a to vyváženou stravou a pravidelným pohybem.

Přírodní síla hroznů

Do svého jídelníčku je dobré zařadit hroznové víno. “Je to jeden z nejjednodušších způsobů jak se preventivně vyhnout bolestem zad,” tvrdí floridský chiropraktik Michael Levine. Hrozny obsahují tzv. resveratrol, což je látka podobná antioxidantu a účinně ulevuje od bolesti. Pozastavuje enzymy, které degradují naši tkáň a následně chrupavky, což je častý důvod chronické bolesti zad.

Červené víno i hrozny jako prevence bolestí zad
zdroj: pixabay.com

Co dalšího zařadit do jídelníčku?

Kromě hroznového vína se resveratrol vyskytuje také v malinách nebo brusinkách. Můžete vyzkoušet třeba stoprocentní brusinkový džus nebo přidejte každé ráno pár malin do své oblíbené ovesné kaše. Z nápojů je vhodné popíjet zelený čaj, jehož antioxidační účinky působí skvěle proti zánětům. Pokud máte rádi červené víno, v rozumné míře může být dobrým pomocníkem při bolestech a zároveň posílí kardiovaskulární systém.

Další doporučené potraviny:

  • kurkuma – pomáhá v léčbě zánětu a podporuje imunitu
  • třešně – díky obsahu antokyanů zmírňují zánět a pomáhají při léčbě kloubních onemocnění
  • ořechy – obsahují vitamin B 12, který vyživuje nervy a svaly
  • ryby – jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, působí blahodárně na klouby, imunitu i proti zánětům
  • zázvor – účinně pomáhá při chronických bolestech a je protizánětlivý
  • listová zelenina a luštěniny – doplňují vápník a posilují tak kosti a zabraňují jejich řídnutí
  • olivový olej – chrání chrupavku a klouby
  • chilli papričky – obsahují tzv. kapsaicin, který potlačuje bolest a přidává se do mastí i krémů proti bolesti

Tereza Menzlova

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X