Zajímáte se o zdravou stravu? Hlídáte si pečlivě, co jíte? Čtete etikety potravin? Pak pravděpodobně máte středoškolské nebo vysokoškolské vzdělání. Nejnovější studie totiž ukazuje, že úroveň vzdělání a vztah ke zdravému jídlu spolu úzce souvisí.
Čím vyšší vzdělání, tím lepší jídlo
Rozsáhlá studie Univerzity v Leedsu upozorňuje na fakt, že méně vzdělaní lidé se méně zajímají o kvalitativní složení potravin, které konzumují. Vědecký tým zveřejnil výsledky průzkumu v květnu roku 2020. Zkoumáno bylo obyvatelstvo v 15 evropských zemích, přičemž se jednalo zejména o státy s nižším průměrným příjmem.
Kdysi bylo výsadou vzdělaných a bohatých lidí honosné a kvalitní jídlo. V dnešní době není v západní společnosti o pestrou nabídku jídla nouze. Problém však spočívá v tom, že ne všechno, co se dá koupit, je pro naše zdraví vhodné a prospěšné.
Právě tento fakt je kamenem úrazu u skupiny méně vzdělaných lidí. Ti se podle výsledků studie řídí při nakupování potravin jinými faktory, než je prospěch dané potraviny pro zdraví. Mnohem více je ovlivňuje reklama, lákavý obal a cena jídla.