Vláknina je nesmírně významnou složkou potravy. Díky tomu, že je obtížněji stravitelná, prospívá zdraví trávicího traktu, udržuje déle pocit sytosti, čímž podporuje hubnutí přebytečných kil a přináší mnoho dalších zdravotních přínosů. Jaké potraviny konzumovat, aby bylo ve vaší stravě vlákniny dostatek?
Vláknina
Vláknina se dělí na dva druhy, a to rozpustnou a nerozpustnou. Rozpustná vláknina dokáže absorbovat vodu, tedy nabobtnat a následně v trávicím traktu fermentuje. Díky tomu může být zdrojem energie a tím, že na sebe váže vodu, nabývá na objemu, což vede k pocitu nasycení. Nerozpustná vláknina naopak nefermentuje v trávicím traktu a není ani zdrojem energie. Zvětšuje však objem obsahu ve střevech, jelikož je nestravitelná. Navozuje také pocit sytosti. Denní příjem vlákniny by měl být přibližně 20-35 g pro dospělého člověka.
Konzumace vlákniny
I když není vláknina v potravinách něčím ojedinělým, ve stravě ji často opomíjíme. Problémem je především nadměrná konzumace průmyslově zpracovaným potravin a omezování konzumace potravin čerstvých a zdravých. Ideální je tedy konzumace průmyslově nezpracovaných potravin, zeleniny, ovoce, semínek, ořechů apod.
Zdravotní přínos
Rozpustná vláknina reguluje trávení tuků a jiných sacharidů, přičemž mezi ně sama patří. Je živinou pro mikrobiální flóru v trávicím systému a působí jako prebiotikum, tedy potrava pro střevní bakterie. Nerozpustná vláknina se příznivě uplatňuje v tlustém střevě a chrání jeho zdraví před potencionálně nebezpečnými látkami. Vláknina působí jako jakýsi „kartáč“ ve střevech a je prevencí vzniku řady onemocnění. Celkově působí pozitivně na zdraví trávicího traktu, i proto, že udržuje zdravou mikroflóru ve střevech, čímž posiluje také imunitní systém. Vláknina příznivě ovlivňuje i hladinu cholesterolu v krvi.
Hubnutí
Vláknina zvyšuje objem v zažívacím traktu a vyvolává tak pocit sytosti. Je tedy ideálním pomocníkem při hubnutí, redukčních dietách, či pokud si chcete dosavadní váhu udržet.
Cukrovka
Vláknina je však pomocníkem nejen při hubnutí, tedy pokud vás trápí nadváha či obezita, ale i v případě, že trpíte cukrovkou. Udržuje totiž hladinu cukru v krvi v normálu a chrání vás před zbytečnými výkyvy.
Zdroje rozpustné vlákniny
Rozpustná vláknina je hojně obsažena například v luštěninách (sojové boby, fazole, čočka, hrách), lněných semínkách, některých druzích ovoce (jablka, banány), obilovinách, bobulích a zelenině (mrkev, brokolice), kořenové zelenině, bramborách a semínkách psyllia. Psyllium se získává ze semen jitrocele indického. Tato semínka obsahují zhruba 2/3 rozpustné vlákniny, která je zpracovávána do formy prášku. Psyllium dokáže svůj objem v trávicím traktu zvětšit až 20 krát. Ideální pro osoby, které často trápí zácpa.
Zdroje nerozpustné vlákniny
Zdrojem nerozpustné vlákniny jsou především celozrnná jídla, která obsahují slupky, lněná semínka, obilné slupky a otruby, oříšky, semínka, zelenina (zelené fazolky, květák, cuketa, celer apod.), slupky z některých druhů ovoce, popřípadě zeleniny.