Onemocnění srdce patří celosvětově mezi nejčastější příčiny úmrtí. Celá řada studií poukazuje na to, že velký vliv na srdeční choroby má strava. Díky potravinám, který mají pozitivní vliv na činnost srdce, lze snížit riziko výskytu chorob až několikanásobně. Jaké potraviny pozitivně ovlivňují činnost našeho srdce?
Jogurt
Jogurt podporuje zdravé zuby a dásně. Možná se nyní divíte, jak zuby a dásně ovlivňují zdraví srdce, ale je tomu skutečně tak. Pokud se v dutině ústní vyskytují špatné bakterie, dostávají se přes krevní oběh do těla a mohou se usazovat v srdci.
Pokud vybíráte jogurt, volte takový, který obsahuje živé a aktivní kultury.
Celá zrna
Lidé, kteří konzumují celá zrna, ve většině případů nemívají potíže s nadváhou a objevuje se tak u nich nižší riziko vzniku srdečních obtíží a nemocí. Celí zrna obsahují fytoestrogeny, antioxidanty a fytosteroly, které chrání tělo před srdečními chorobami. Celá zrna jsou také bohatá na vlákninu, která také pomáhá bojovat proti srdečním obtížím. Vláknina totiž snižuje hladinu cholesterolu.
Ořechy
Dokonalí svačinka, kterou nám nabízí příroda. Obsahují velké množství vitamínů, minerálů a mononenasycených tuků. Některé studie zjistily, že lidé kteří konzumují pravidelně, alespoň 2x týdně ořechy (vlašské, pekanové piniové) v přírodním stavu jsou méně náchylní k srdečním chorobám.
Fazole
Obsahují sloučeniny, včetně flavonoidů a fytosterolů, které chrání srdce. Pozitivní je i obsah vlákniny. The Journal of Nutrition publikoval studii, která zjistila, že konzumace jen půl šálku vařených pinto fazolí každý den snižovala hladinu cholesterolu.
Tmavá čokoláda
Pokud vás honí mlsná, můžete si vzít kousek hořké čokolády. Studie prokázaly, že kvalitní hořká čokoláda podporuje imunitní systém, pomáhá snižovat zánět v těle, může pomoci ředit krev a snížit krevní tlak.
Rajčata
Kromě toho, že jsou skvělým zdrojem vitamínu C, draslíku, vlákniny a vitamínu A, obsahují velké množství lykopenu.