Abstinující muž se často dostával do stavu pod vlivem, jeho tělo samo vytvářelo velké množství alkoholu

Představte si, že jste celoživotními abstinenty, alkoholu se zřídkakdy dotknete, a přesto zažíváte stavy těžké opilosti. Může za to tzv. auto-brewery syndrom, jak vcelku vtipně překládáme do češtiny, syndrom vlastního pivovaru.

Začalo to nevinně

Problém nastal v roce 2011, když byla muži, který nikdy nepil alkohol, předepsána antibiotika kvůli zranění na palci. Ačkoli jsou antibiotika obecně poměrně silným lékem, který zásadně narušuje naši mikroflóru, s pomocí probiotik si s nimi tělo zdravého člověka zpravidla poradí samo. Nikdo tedy v tomto případě netušil, že se ze zdánlivě nevinné léčby stanou roky života pod vlivem alkoholu a rána doprovázená kocovinou.

Každodenní život v podnapilosti

Doktoři, policisté i nejbližší rodina považovala muže za pravidelného konzumenta alkoholických nápojů, přestože se alkoholu celý život vyhýbal. Několikrát byl zatčený za řízení pod vlivem alkoholu. Často zažíval nevysvětlitelné pocity agrese nebo míval, jak sám popsal, “zamlženou mysl”. Nedokázal blízkému okolí vysvětlit své chování a často měl problém socializovat se.

Co se při syndromu tedy odehrává v těle?

Syndrom vlastního pivovaru je velmi vzácná porucha. Nicméně, postiženým způsobuje spoustu nepříjemností, ať už v sociálním životě nebo po zdravotní stránce. Pacienti, kteří problém neřeší včas, si mohou zadělat na vážné problémy s játry a obecně bývají velmi nevýkonní.

Studie, která pracovala i na případu tohoto muže, vysvětluje syndrom vlastního pivovaru jako následek nesprávné funkce trávicího traktu. Ve střevě žijí bakterie a kvasinky, které přeměňují cukry na energii a jako odpadní látku vylučují ethanol – tedy alkohol. U zdravého člověka je množství vytvořeného ethanolu téměř zanedbaletné. Pokud se ale tyto mikroorganismy přemnoží, vytvářejí abnormální množství alkoholu. Ten pak putuje do krve. Způsobuje tak stavy opilosti a v extrémních případech může dojít až k intoxikaci.

Kostky cukru
zdroj: pixabay.com

Řešení je na dosah

Udržitelným řešením je obnovit a srovnat střevní mikroflóru tak, aby kvasinky přestaly být dominantní složkou. Muž začal užívat léky, které pozastavily jejich nárůst a zároveň užíval probiotika. Nezbytné je omezit příjem sacharidů, především rychlých cukrů a průmyslově zpracovaných potravin.

Zdroj: Marisa Iati, The Washington Post.

Tereza Menzlova

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X