Tuňáka, zrající sýry, játra či klíčky. Co vše by měly těhotné ženy vyřadit z jídelníčku?

Jednou z prvních věcí, kterou se mnoho nastávajících maminek poté, co se dozvědí, že nosí pod srdcem nový život, rozhodnou udělat, je začít se zdravěji stravovat. Plod totiž ke svému správnému vývoji potřebuje spoustu živin. Kromě toho, že existuje celá řada zdravých potravin, které se do svého jídelníčku vyplatí zařadit, existuje i několik potravin, kterým by se měly těhotné ženy raději vyhnout nebo jejich konzumaci minimalizovat. 

Ryby s vysokým obsahem rtuti

Rtuť je vysoce toxický prvek, u kterého není známa žádná bezpečná úroveň expozice. Ve vyšším množství může být rtuť toxická pro nervový a imunitní systém i ledviny. Může také způsobit vážné vývojové problémy u dětí. Vzhledem k tomu, že se vyskytuje ve znečištěných mořích, mohou v sobě velké mořské ryby nahromadit poměrně vysoké množství rtuti. Z tohoto důvodu je tak lepší se konzumaci těchto ryb v době těhotenství a kojení vyhýbat. Mezi ryby s možným vysokým obsahem rtuti patří například tuňák, mečoun, marlin, žralok či makrela královská.

Je však důležité si uvědomit, že ne všechny ryby mají vysoký obsah rtuti. Konzumace ryb s nízkým obsahem rtuti během těhotenství je velmi zdravá a tyto ryby lze podle Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv do svého jídelníčku bez problémů zařadit až třikrát týdně. K těmto bezpečným „rybám“ patří většina menších ryb, jako jsou ančovičky, treska, losos či pstruh. Obzvláště vhodné jsou tučné ryby, jako je losos, které mají vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, které jsou pro vývoj plodu velmi důležité.

Nedostatečně tepelně upravené nebo syrové ryby

Pokud patříte mezi milovníky sushi, tak vás nepotěšíme. Konzumace syrových ryb či nedovařených mořských plodů může způsobit řadu infekcí, jejichž původcem jsou patogenní organismy, například norovirus, vibrio, salmonela a listerie. Některé z těchto infekcí mohou postihnout pouze vás, jiné se mohou přenést i dítě, což může mít vážné následky.

Těhotné ženy jsou k listeriovým infekcím obzvláště náchylné. Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí je u těhotných žen až desetkrát větší pravděpodobnost, že se nakazí listeriózou než u běžné populace. Bakterie listerie se může přenést na dítě přes placentu, i když žena nevykazuje žádné příznaky onemocnění. To může vést k předčasnému porodu, potratu, narození mrtvého dítěte a dalším závažným zdravotním problémům.

Těhotná žena s miskou jídla v ruce.
zdroj: freepik.com

Nedostatečně tepelně upravené nebo syrové maso

Některé ze stejných problémů jako u syrových ryb se týkají i nedostatečně tepelně upraveného masa. Konzumace nedovařeného nebo syrového masa zvyšuje riziko infekce několika bakteriemi nebo parazity, včetně toxoplasmy, E.coli, listerie a salmonely. Bakterie mohou ohrozit zdraví dítěte, případně vést k narození mrtvého plodu nebo závažným neurologickým onemocněním, včetně mentálního postižení či slepoty.

Játra a vnitřnosti

Játra jsou skvělým zdrojem řady živin. Patří mezi ně železo, vitamín B12, vitamín A, zinek, selen a měď. V těhotenství se ale nedoporučuje přijímat příliš mnoho vitamínu A živočišného původu. Zejména v prvním trimestru těhotenství totiž může vést k vrozeným vývojovým vadám a potratu. Ačkoli je tento problém většinou spojen s potravinovými doplňky vitamínu A, je nejlepší omezit konzumaci i jater a dalších vnitřností.

Syrové klíčky

Saláty v těhotenství jsou velmi doporučované, ale dejte si pozor na ingredience, které do nich přidáváte. Syrové klíčky, včetně fazolí mungo, mohou být kontaminovány salmonelou. Vlhké prostředí, které semena potřebují k tomu, aby začala klíčit, je pro tyto druhy bakterií ideální. Z tohoto důvodu se doporučuje, aby se těhotné ženy syrovým klíčkům vyhnuly. Pokud klíčky tepelně upravíte, je jejich konzumace bezpečná.

Nepasterizované mléko, sýry či ovocné šťávy

Nepasterizované mléko a měkké zrající sýry mohou obsahovat řadu škodlivých bakterií, včetně listerie, salmonely, E. coli a kampylobakterů. Totéž platí pro nepasterizované šťávy, které jsou rovněž náchylné k bakteriální kontaminaci. Všechny tyto infekce mohou mít pro nenarozené dítě život ohrožující následky.

Zdroj: clevelandclinic.org, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, fda.gov, cdc.gov, ncbi.nlm.nih.gov

Martina Šťastná

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X