Šípkový čaj: Proč ho pít a jak ho připravit, aby si uchoval co nejvíce cenných látek?

Také patříte k těm, kteří si za dlouhých zimních večerů rádi vychutnají šálek teplého čaje? Pokud si chcete pochutnat na lahodném nápoji a zároveň jeho prostřednictvím tělu dodat mnoho zdraví prospěšných látek, uvařte si šípkový čaj. Šípky jsou spojovány s mnoha prospěšnými účinky, pomáhají při nachlazení, problémech s vysokým cholesterolem, kožními neduhy a celkově zlepšují imunitu. Proto, abyste mohli využít všech jejich benefitů, je ale třeba vědět, jak čaj správně připravit.

Tajemství spočívá v antioxidantech

Antioxidanty jsou látky, které chrání nebo snižují poškození buněk způsobené molekulami zvanými volné radikály. Šípek obsahuje velké množství antioxidantů, konkrétně jde o polyfenoly, karotenoidy a vitamíny C a E. Konzumace potravin a nápojů bohatých na antioxidanty pomáhá podle studií chránit před chronickými onemocněními, jako jsou srdeční choroby, rakovina a diabetes 2. typu. Pokud se vydáte sbírat šípky sami, výzkumy naznačují, že lepší je vyrazit na hory, neboť plody z vyšších nadmořských výšek mají obvykle vyšší obsah antioxidantů.

Posiluje imunitní systém

Jedním z přínosů šípků je jejich vysoká koncentrace vitamínu C. I když se přesné množství liší podle rostliny, bylo prokázáno, že šípky mají jeden z nejvyšších obsahů vitamínu C ze všech druhů ovoce a zeleniny. Vitamín C hraje v imunitním systému zásadní roli, mimo jiné stimuluje tvorbu bílých krvinek, které chrání tělo před infekcí a pomáhá též udržovat ochrannou bariéru pokožky proti vnějším patogenům. I ostatní antioxidanty mají na imunitní systém pozitivní vliv.

Pomáhá chránit před srdečními chorobami

Díky vysoké koncentraci antioxidantů šípkový čaj prospívá srdci. Studie naznačují souvislost mezi příjmem vitamínu C a rizikem srdečních onemocnění. Příjem alespoň 500 mg vitamínu C denně je spojen s významným snížením špatného cholesterolu a triglyceridů v krvi, což jsou dva rizikové faktory srdečních onemocnění. Šípky mají také vysoký obsah flavonoidů, antioxidantů pomáhajících při problémech s hypertenzí.

Chrání před cukrovkou 2. typu

Přestože přesný mechanismus není zatím zcela jasný, šípky mohou chránit též před cukrovkou 2. typu. Ve studii na myších s dietou s vysokým obsahem tuků konzumace šípkového extraktu po dobu 10-20 týdnů významně snížila hladinu cukru v krvi, inzulínu nalačno a růst tukových buněk v játrech, což jsou tři rizikové faktory pro vznik diabetu 2. typu. U lidí tento vztah zatím nebyl potvrzen.

Zralé plody šípku.
zdroj: pixabay.com

Snižuje zánět

Šípkový čaj má vysoký obsah sloučenin s protizánětlivými účinky, včetně polyfenolů a galaktolipidů. Galaktolipidy jsou hlavními typy tuků v buněčných membránách. V poslední době jsou studovány pro své silné protizánětlivé vlastnosti a potenciál snižovat bolest kloubů při artritidě. Čtyřměsíční výzkum na lidech s osteoartrózou zjistil, že ti, kteří denně doplňovali 5 gramů šípkového extraktu, pociťovali ve srovnání s kontrolní skupinou výrazně menší bolest a zvýšenou pohyblivost kyčelních kloubů.

Pomáhá bojovat proti stárnutí pokožky

Kolagen je nejrozšířenější bílkovinou v těle a je zodpovědný za zajištění pružnosti pokožky. Vitamín C podporuje syntézu kolagenu a chrání kožní buňky před poškozením slunečním zářením, což obojí může přispět k tomu, aby vaše pleť vypadala pevněji a mladistvěji. Protože šípkový čaj má vysoký obsah tohoto vitamínu, jeho pití vaší pleti jen prospěje. Šípkový čaj navíc obsahuje karotenoid astaxantin, který pomáhá zabraňovat rozpadu kolagenu.

Napomáhá hubnutí

V šípkách se nachází též antioxidant tilirosid, který pomáhá se spalováním tuků. V 12týdenní studii provedené na osobách s nadváhou došlo při užívání 100 mg šípkového extraktu denně ke snížení množství břišního tuku i celkové hmotnosti ve srovnání se skupinou, která užívala placebo

Jak šípkový čaj správně připravit

Šípkový čaj si můžete uvařit z čerstvých nebo sušených šípků. Čerstvé šípky před použitím či před usušením nejprve dobře opláchněte, abyste odstranili veškeré nečistoty. Čerstvé či sušené šípky před zalitím převařenou vodou roztlučte. Poté vložte 8-10 šípků do šálku (cca 250 ml) a zalijte vodou o teplotě okolo 50°C. Vroucí vodou totiž jinak zničíte vitamín C. Louhujte přes noc a poté přeceďte. Šípkový čaj lze popíjet studený nebo ho lehce ohřát.

Jaké bylinky pomohou při očistě plic?

Zdroj: dailyhealthybody.com, organicfacts.net, senchateabar.com, ncbi.nlm.nih.gov, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

Martina Šťastná

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X