Cukr z cukrové řepy i cukrové třtiny se nachází v celé řadě různých potravin. Nabízejí tyto různé druhy cukrů také nějaké rozdíly?

Cukrová řepa

Řepkový cukr pochází z rostliny cukrová řepa, což je kořenová zelenina, jejíž bulvy se využívají pro výrobu cukru. Spolu s cukrovou třtinou patří cukrová řepa mezi nejběžnější rostliny, které se využívají pro výrobu bílého cukru. Cukrová řepa se však také používá k výrobě jiných druhů rafinovaného cukru, jako je melasa a hnědý cukr.

Cukrová třtina

Cukrová třtina patří mezi mohutné trávy, které mají masivní a vzpřímená stébla s výškou až 6 metrů. Ve stéblu se nachází dřeň s obsahem až 20% cukru, jež je produktem fotosyntézy. Pro svůj růst potřebuje rostlina stálou teplotu nad 30 °C, proto se s ní setkáváme v tropických oblastech Kuby, Brazílie, Mexika, Indie, Austrálie a jižní Afriky.

Rozdíly ve výrobě

Jedním z největších rozdílů mezi cukrem z cukrové řepy a cukrové třtiny je jejich zpracování a způsob výroby. Řepný cukr se vyrábí procesem, který zahrnuje tenké krájení cukrové řepy k extrakci přírodní cukrové šťávy. Šťáva se čistí a zahřívá, čímž vznikne koncentrovaný sirup, který krystalizuje za vzniku granulovaného cukru.

Třtinový cukr se vyrábí podobným způsobem, ale někdy se zpracovává za použití aktivního uhlí.

Jsou odlišné v receptech

Přestože třtinový i řepný cukr jsou z výživového hlediska téměř shodné, mohou v celé řadě receptů jinak chutnat. Někteří kuchaři dokonce tvrdí, že různé druhy cukrů mění v některých receptech strukturu a vzhled konečného produktu. Říká se, že třtinový cukr karamelizuje snadněji a lépe vytváří jednotnou strukturu.

Podobné výživové složení

Bez ohledu na zdroj je rafinovaný cukr v podstatě čistá sacharóza , sloučenina složená z molekul glukózy a fruktózy. Z tohoto důvodu může konzumace většího množství jakéhokoli cukru přispět k nárůstu hmotnosti a ke vzniku některých chronických onemocnění, mezi něž patří cukrovka, onemocnění srdce či jater.

Zdravotnické organizace, jako je American Heart Association, doporučují omezit příjem příjmu cukru na méně než 6 čajových lžiček (24 gramů) denně u žen a méně než 9 čajových lžiček (36 gramů) denně u mužů.

Sečteno a podtrženo

Řepný a třtinový cukr se mírně liší v chuti a mohou pracovat jinak při vaření a pečení. Někteří uživatelé mohou preferovat třtinový cukr, protože je méně pravděpodobné, že obsahuje složky GMO.

Řepný i třtinový cukr se skládají ze sacharózy, která je při nadměrné konzumaci našemu organismu škodlivá, proto bychom měli příjem jakéhokoli cukru omezit.