Víte, že v určitých oblastech světa převládá produkce buvolího mléka nad kravským? V Indii a Pákistánu dokonce preferují buvolí mléko před kravským. Co je tedy odlišuje? Je to především složení, vlastnosti mléka, ale větší preference je také dána geografickým rozšířením tohoto skotu. Buvoli jsou totiž skvělí pro jízdu, tah, nošení břemen a práci na rýžových polích.

Buvolí mléko

Obsahuje velké množství tuku, bílkovin, cukru a je bohaté na vitamíny a minerály. To všechno z něj dělá významný zdroj výživy. Stejně jako kravské jej lze použít pro výrobu celé řady mléčných výrobků. Patří mezi ně tvaroh, máslo, jogurty, sýry, sladkosti, zmrzlina či podmáslí. Největší produkce je v Indii, Pákistánu a Číně. Významné množství produkce buvolího mléka lze pozorovat v Egyptě, Itálii a několika zemích jižní a jihovýchodní Asie. Značná populace buvolů se také nachází v latinskoamerických zemích jako je Brazílie, Argentina a Venezuela a některých evropských státech, mezi něž patří Bulharsko a Rumunsko.

Kravské mléko

Kráva je pro mlékárenský průmysl velmi důležité zvíře, neboť 85% světové produkce mléka je právě mléko kravské. Je bohaté na bílkoviny, vitamíny a minerály. Krávy se velmi dobře přizpůsobují různým klimatickým podmínkám, lze je tedy chovat v celé řadě oblastí a kromě toho jsou známé vysokou produkcí mléka.

Obecné vlastnosti jednotlivých druhů mléka

  • Barva – Kravské mléko má charakteristickou světle žlutou barvu, která je způsobena přítomností beta-karotenu, který je prekurzorem vitaminu A. Buvolí mléko má výraznou bílou barvu, protože beta-karoten v něm chybí.
  • Chuť – Buvolí mléko je krémovější a má sladší chuť.
  • Uchovávání – Vzhledem k přítomnosti vysoce peroxidázové aktivity může být buvolí mléko konzervováno po delší dobu než kravské mléko. K tomuto procesu rovněž přispívá přítomnost několika enzymů, které mají antimikrobiální vlastnosti.
  • Kalorie – Buvolí mléko poskytuje více kalorií než mléko kravské.

Zdravotní výhody jednotlivých druhů mléka

Obě mléka mají podobné zdravotní přínosy. Vyšší obsah vápníku u mléka buvolího může být prospěšný pro zdravý vývoj pevných kostí a může pomoci předcházet osteoporóze. Imunoglobuliny v obou druzích obsažené podpoří imunitu. Buvolí mléko je bohaté na několik sloučenin, jako jsou lysozymy a peroxidáza, mají také ochranný charakter.

  • Množství tuku – Buvolí mléko obsahuje 2x více tuku než mléko kravské. Občas se dokonce liší ve složení mastných kyselin.
  • Cholesterol – Buvolí mléko má nižší hladinu cholesterolu.
  • Bílkoviny – Buvolí mléko má vyšší obsah bílkovin. Pohybuje se v rozmezí 4-5%. U kravského mléka jsou to 3-4 %.
  • Vitamíny – Kravské a buvolí mléko jsou bohatým zdrojem vitamínů. Obsah vitaminu A a kyseliny askorbové v buvolím mléku je vyšší než v kravském mléku. Obsah tokoferolu (vitamín E) v buvolím mléku je mírně vyšší.
  • Minerály – Ve srovnání s kravským má buvolí mléko vyšší obsah vápníku a je bohatým zdrojem celé řady minerálů (hořčík, fosfor, železo, měď, mangan, zinek).
  • Obsah vody – V buvolím mléku je vody méně. Způsobuje to vyšší obsah tuku.
  • Laktóza – Laktóza je dobrým zdrojem energie a buvolí mléko jí obsahuje větší množství – 5,41 ± 0,54%, kravské mléko – 4,51% ± 0,38%.

Které mléko je lepší?

Jak buvolí, tak kravské mléko jsou prospěšné svým způsobem, s ohledem na jejich zdravotní aspekty a výživový profil. Nicméně, pokud držíte redukční dietu, dejte přednost mléku kravskému. Chcete-li naopak nějaké kilo přibrat, volte mléko buvolí. To také může být skvělou alternativou pro ty, kdo trpí alergií na mléko kravské.