Proč pěstovat potraviny doma?

Ekologicky pěstované bio potraviny neobsahují pesticidy, přísady a umělé dodávané hormony. Stále však nepanuje jednotný názor, zda doma pěstované potraviny mohou výživu zkvalitnit.

Potvrdilo se však, že například čerstvé, doma pěstované ovoce a zelenina pravděpodobně obsahují více vitamínu C než potraviny, které jsou převáženy a často den nebo dva vystavovány. Obsah vitamínu C totiž začíná klesat okamžitě po utržení nebo sklizení.

Vhodná půda pro vlastní produkci

Ne každý má k dispozici tak velký pozemek, aby se z něj mohl celoročně zásobovat vlastní úrodou. Ovšem i na skromné rozloze lze získat uspokojivé výnosy.

Pro správné využití půdy a získání co nejbohatší a nejkvalitnější úrody je důležité porozumět podstatě a složení půdy. Existují různé druhy půd, jako například jílovité, písčitohlinité, písčité, křídové nebo rašelinové. Většinou se ale jedná o směsi s jedním převládajícím typem. Jako všeobecné vodítko se uvádí, že těžké jílovité půdy pomalu vysychají a mohou zůstat mazlavé pro práci asi den po vydatném dešti. Naopak na mírně písčitohlinité půdě můžete začít pracovat během několika hodin po dešti a lehké písčité půdy vysychají po několika minutách po lijáku, takže se při suchém počasí musí stále zalévat nebo mulčovat.

Hnojení

Kvalitní venkovský hnůj vytvořený ze zvířecího trusu a slámy poskytuje půdě většinu chemických živin potřebných k vývoji rostlin. Překyselená půda potřebuje však vrstvu křídy nebo vápence.

Jak se bránit před škůdci

  • místo používání pesticidů pěstujte rostliny s pronikavou vůní, která přiláká hmyz živící se mšicemi
  • obklopte zahradu hustým živým plotem, který přiláká ptáky zobající hmyz a slimáky
  • vyrovnejte na zahradě hromadu polen jako útočiště pro brouky lovící škůdce
  • mulčovací materiál vytvořený z přírodní kůry nebo dřevěných hoblin udusí plevel a obsahuje živiny, které zlepšují kvalitu půdy.

Výhody domácí produkce

Pěstování ekologických potravin ve velkém je dražší, protože dosahuje menších výnosů. Ekologické potraviny se také rychleji kazí, než chemicky ošetřené ovoce a zelenina. To vše jsou důvody vyšších nákladů a cen. Pokud si budete především ovoce a zeleninu pěstovat doma, eliminujete uvedená negativa a budete mít jistotu kvality potravin.

Barbora Brodacká

Mezi mé koníčky patří zdravé vaření a sport. Ráda žiji zdravě a o svoje zkušenosti a znalosti se s vámi dělím na tomto webu. Snad vám moje články pomohou a dozvíte se něco nového! :-)

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X