Proč nekupovat předem nakrájené ovoce a zeleninu?

Ovoce a zelenina jsou skvělým zdrojem vitamínů, minerálních látek, vlákniny a dalších zdraví přínosných látek. Jak je to však s předem nakrájeným ovocem, které dnes můžete zakoupit balené v plastových krabičkách či vaničkách v mnoha supermarketech?

Plast a ovoce

Pro urychlení a usnadnění konzumace ovoce a zeleniny se dnes prodávají také předem nakrájené a balené v plastu. Tento trend je velmi oblíbený především v USA, kde se můžete s předem krájenou a balenou zeleninou i ovocem setkat opravdu často. Toto řešení šetří čas, ale není ideální. Nejenže se jedná o další zbytečnou produkci plastového odpadu, ale o rozmar, který nese mnohá zdravotní rizika.

Bakterie

Největším rizikem u předem nakrájeného ovoce jsou bakterie. Jednat se může především o bakterie listerie (způsobující onemocnění listerióza) či salmonelly. Právě ty se nejčastěji pojí s rizikem konzumace předem nakrájených kusů ovoce a zeleniny. Dochází tedy ke zvýšenému riziku onemocnění způsobenými potraviny. Ohniskem výskytu bakterií se může stát například jeden druh ovoce, který je špatně ošetřen či omyt. Kauza týkající se předem krájeného ovoce se odehrála právě v USA. Vodní meloun se zde postaral o nákazu 77 osob salmonelózou.

Vysoká cena

Předem nakrájené ovoce je také nesmyslně drahé. Vyplatí se vám nákup klasického celého ovoce, které si nakrájíte doma či zkonzumujete nenakrájené. I když se jedná o pohodlný způsob konzumace ovoce, je rizikový pro vaše zdraví a zbytečně zatěžující pro vaši peněženku. Kupte si proto jablka, pomeranče či meloun celý a dopřejte si je až doma či po umytí.

Přísady

Pravdou také je, že mnoho druhů ovoce po nakrájení přirozeně zhnědne. Z toho důvodu může být nakrájené ovoce máčeno v askorbátu vápenatém, aby byla zachována jeho barva a textura. Jedná se o formu vitamínu C, která není zdraví škodlivá, ale jedná se o další přísadu navíc.

Pohodlí

Balené předem nakrájené ovoce je dalším projevem lidské pohodlnosti a touhy po rychlosti. Předem nakrájené ovoce a zeleninu totiž rychle sníme, nemusíme ho omývat, ani krájet. Podstupujeme však mnohá rizika a odevzdáváme svou důvěru a zdraví do rukou výrobce těchto produktů. Pokud takovéto produkty kupujeme, věříme, že se o ovoce a zeleninu postaral dostatečně, aby pro nás nebyla žádným zdravotním rizikem.

Zdroje obrázků: https://www.flickr.com/photos/applesnpearsau/26574677012, https://www.flickr.com/photos/usdagov/17505927836

Pavla Novotná

Miluji přírodu a vše co s ní souvisí. Hrozně ráda cestuji a zajímám se o různé bio produkty, zdraví prospěšné látky, vitamíny apod. Snad vám moje články pomohou najít odpovědi na otázky co vás trápí.

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X