Milujete arašídové máslo? Myslíte si, že je to kalorická bomba? Pak vězte, že ořechové máslo rozhodně patří do zdravého jídelníčku! Proč jsou oříšková másla dobrá pro vaši postavu i zdraví a jaké mají použití v kuchyni? To vše vám odhalíme v následujících řádcích.
Proč jíst ořechové máslo
Ačkoliv je pravda, že ořechy jsou velmi tučné, obsahují zdravé tuky, tedy ty nenasycené, které jsou pro vás velmi přínosné. Tomuto typu lipidů byste se neměli vyhýbat ani při redukční dietě, naopak dbejte na jejich dostatečný příjem.
Ořechy stabilizují vaši hladinu cukru v krvi. Pokud zařadíte do svého jídelníčku ořechová másla, budete mít mnohem méně rozkolísaný krevní cukr a menší chutě na sladké. Kromě tuků jsou ořechy bohaté i na bílkoviny a vlákninu. Dodají vám tedy pocit zasycení a vy se tak po jejich konzumaci vyhnete vlčímu hladu.
Kromě tuků, bílkovin a vlákniny, se mohou ořechy pochlubit i vysokým obsahem vitamínů a minerálů. Mezi které patří například kyselina listová, niacin, hořčík, zinek, měď a draslík. Ze všech jmenovaných určitě vyzdvihněme hořčík, který je pro naše tělo nezbytný a mimo jiné má značný vliv na to, jak se dokážeme vyrovnat s každodenním stresem.
A s výčtem zdraví přínosných látek ještě zdaleka nekončíme. Ořechy jsou známým zdrojem antioxidantů. To znamená, že mají výborný vliv na vaše srdce a cévy a chrání vaše tělo před vnějšími toxiny. Pravidelná konzumace oříšků podle výzkumů snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění a také vznik rakoviny tlustého střeva.
Chtějte ořechové máslo bez cukru
Určitě znáte oblíbené arašídové máslo, ale věděli jste, že jsou na trhu i další druhy másel z různých druhů oříšků a semínek? Ochutnejte mandlové máslo, máslo z para ořechů, z kešu i z vlašských ořechů. Každé má jinou chuť, ale všechny chutnají skvěle.
Jako u všech potravin, i v tomto případě se velmi vyplatí hlídat si složení na obale výrobku. Můžete totiž narazit i na různé oříškové pomazánky, ve kterých je podíl ořechů nižší a chuť je “vylepšená” velkým množstvím cukru. Nekupujte nekvalitní výrobky a raději najděte máslo s alespoň 95% podílem ořechů. Můžete také zvolit kombinaci s lyofilizovaným ovocem, která vás chuťově zaujme.
Nevíte, jak použít ořechové máslo v kuchyni? Hodí se jak na pečivo, tak zdravé lívance či dochucení ovesné kaše k snídani. Arašídové máslo je také výborné na dochucení asijských pokrmů- jednoduše vložte jednu lžíci do jídla těsně před skočením vaření. Ořechová másla můžete také využít jako alternativní zdroje tuku při pečení, třeba do těsta na koláč nebo třeba sušenky.
Výroba domácího ořechového másla
Chcete si vyrobit vlastní ořechové máslo bez cukru a chemie? Pokud rádi trávíte čas v kuchyni a zkoušíte nové recepty, určitě to vyzkoušejte. Recept je velmi jednoduchý a potřebujete pouze oříšky. Ořechy vložte do mixéru a mixujte, dokud nevznikne hladká pomazánka. Není nutné přidávat žádnou další surovinu ani tuk, celý proces trvá cca 15 minut a olej z oříšků se přirozeně uvolní po určitém čase.
Pokud chcete připravit jemně křupavé arašídové máslo, můžete buď vypnout mixér o trochu dříve, nebo část oříšků zvlášť nasekat na drobné kousky a přidat do hotového másla. Můžete si také pohrát s dalšími přísadami a vytvořit si kombinaci chutí, která vám bude vyhovovat. Zkuste přidat trochu kakaa, kokosových chipsů, skořice nebo ořechy ještě před samotným mixováním trochu opražit na pánvi. Fantazii se meze nekladou.
Pochutnejte si na celozrnném chlebu s vrstvou oříškového másla, dopřejte si lžičku másla k ranní kávě nebo si upečte domácí celozrnné sušenky a pomažte je třeba kešu máslem. Pochutnáte si a dopřejete svému tělu spoustu zdraví prospěšných látek.
Zdroj: webmd.com