Většina lidí ví, že se destilovaná voda nesmí pít, ale víte, proč tomu tak je? Destilovaná voda prošla velmi důkladnými filtračními procesy, aby byla zbavena veškerých nečistot, mezi něž patří bakterie, viry a nebezpečné těžké kovy (olovo, arzen, hliník, rtuť). Tento proces však také odstraňuje i další důležité prvky, které voda obsahuje. Je čirá, průhledná, bez chuti a zápachu. Po odstanění všech látek už zcela postrádá charakter pitné vody a rozhodně by se neměla pít.
Použití destilované vody
Destilovaná voda se používá především v průmyslu chemickém, k výrobě léčiv, v laboratořích při zpracování fotografií nebo do chladičů v automobilech. Využít ji lze v domácnosti jako náplň do napařovací žehličky, do zvlhčovačů vzduchu nebo do směsí určených pro odstřikovače.
Proč její pití může způsobit zdravotní obtíže
- Její konzumace může vést ke ztrátě minerálů v těle. Díky tomu dochází k osteoporóze, osteoartritidě, ischemické chorobě srdeční, vysokému krevnímu tlaku a k celé řadě degenerativních onemocnění.
- Destilovaná voda je velmi kyselá a to díky přítomnosti oxidu uhličitého.
- Je zde velká nerovnováha elektrolytů a to díky absenci minerálů. Minerály má tendenci vytahovat z našeho těla.
- Její konzumace nás dostatečně nehydratuje.
- Může poškodit střevní výstelku.
- Její konzumace může mít negativní vliv na změnu sekrece hormonů.
- Může porušit funkce některých důležitých orgánů v těle.
Příznaky při požití destilované vody
Mezi nejčastější patří slabost, bolest hlavy, celková únava a křeče. Mohou se však objevit i poruchy srdečního rytmu.
Jaké má destilovaná voda vlastnosti:
- je nevodivá
- teplota tání je 0 °C
- teplota varu 100 °C
- maximální hustota 1g/cm3 při 4 °C
- pH = 7