Cibule a česnek jsou základem spousty jídel. V Portoriku jsou hlavní součástí speciálního kořenícího přípravku nazývaného sofrito. Jaký vliv má tato zelenina na prevenci rakoviny prsu a proč je dobré ji pravidelně konzumovat?

Výzkumy z Portorika

Výzkumy z univerzit v Buffalu a Portoriku hovoří jasně. “U Portorikánek se riziko rakoviny prsu zdá být mnohem menší, než u žen ostatních národností. Může to být zapříčiněno právě konzumací cibule a česneku v podobě sofrita,” vysvětluje Gauri Desai, autor studie a doktorand epidemiologie z Univerzity v Buffalu.

Rozdíly ve světě

V porovnání s Evropou nebo Amerikou je v Portoriku spotřeba česneku a cibule o poznání větší. Sofrito se přidává téměř do každého pokrmu, ať už jsou základem fazole, nebo rýže. Zjistilo se, že ženy konzumující sofrito více než jednou za den mají o 67 % nižší riziko rakoviny prsu než ty, které jej do svého jídelníčku nezařazují. Podle Desai byla studie s portorikánskými ženami naprosto unikátní.

Další zdravotní benefity

Díky vysokému obsahu flavonoidů a sloučenin obsahujících síru, které jsou přirozenou součástí lidského i zvířecího organismu, jsou cibule a česnek vhodnými potravinami pro podporu imunity a celkového zdraví. Působí antibioticky, mají dobrý vliv na náš kardiovaskulární systém a hravě si poradí s nejrůznějšími parazity.

Sofrito
zdroj: Pixabay.com

Připravte si domácí sofrito!

Sofrito připravíte velmi jednoduše, a to rozmixováním několika stroužků česneku, cibule a papriky. Přidat můžete podle chuti rajčátka, olivový olej, šťávu z limetky, koriandr nebo oregano. Nezapomeňte dochutit solí a pepřem. Vznikne vám hmota o konzistenci pesta, kterou můžete zamrazit a kdykoli použít do svých oblíbených pokrmů. Sofrito je výborné např. v kombinaci s hovězím masem.