Také patříte mezi milovníky chutných jídel, ale zároveň si hlídáte svoji váhu? Pak se podívejte na seznam těchto potravin, které by se rozhodně měly objevit na našem zimní stole a díky kterým ručička váhy rozhodně nevyletí vzhůru.
Datle a fíky
Honí vás mlsná a přemýšlíte nad tím, co dobrého si dopřát na zub? Sáhněte pro fíky. Možná nyní namítnete, že mají vysoký obsah cukru, ale jedná se o cukr přírodní. Kromě toho poskytnou našemu tělu vlákninu, která podpoří zdraví našich střev. Další možností jsou datle, které jsou dobrým zdrojem draslíku a také vlákniny. Oba druhy můžete přidat do ovocných salátů, či jimi doplnit ovocné pokrmy.
Brusinky
Tyto super zdravé plody nabízejí nízký obsah kalorií a vysoký obsah vitamínu C a vlákniny. Lze je konzumovat samotné, přidat do ovocných salátů, do domácích muffinů nebo si z nich můžeme připravit zdravou šťávu. Také se dají zmrazit a tak je můžeme uchovávat pro pozdější konzumaci.
Sladké brambory
Mají nezapomenutelnou chuť a jsou, co se výživy týká, mnohem lepší, než brambory klasické. Obsahují draslík, mangan, vlákninu, bílkoviny a vitamíny (B6, C, A). Dají se upravovat různými způsoby. Vynikající chuť nabízejí pečené v troubě pokapané kvalitním olivovým olejem.
Jablka a hrušky
Nyní možná namítnete, že toto ovoce patří spíše k podzimu, ale jeho lahodnou chuť si můžeme užívat i v zimě. Dají se z něj připravovat lahodné dezerty a pokud jej doplníte skořicí, hřebíčkem či muškátovým oříškem, získáte zdravý a neodolatelně chutný dezert.
Květák
Tato zelenina je opravdu univerzální. Lze ji připravit nejen jako hlavní chod, ale také jako skvělou přílohu. Může se stát součástí polévek či pokrmů dušených. Květák je skvělým zdrojem vitamínu C, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a bojovat proti rakovině.
Mrkev
Velkou výhodou tohoto druhu zeleniny je, že i po tepelné úpravě neztrácí obsah cenných živin. Je to dobrý zdroj vitamínů A, B6 a C a beta-karotenu. Obsahuje thiamin, draslík a zdravou vlákninu, která, krom jiného, pomáhá v boji proti rakovině. Dá se upravovat různými způsoby.