Ostropestřec mariánský pochází původně z oblasti Středozemí a u nás ji jen tak při procházce nepotkáte. Pěstuje se jako zdomácnělá bylina na zahradách. Poznáte ho podle typického fialového květenství a trnitých listů, které mají bílé žilky. Ostropestřec je léčivkou, kterou můžete zakoupit v nejrůznějších variantách a je blahodárnou pro zdraví jater, srdce, žlučníků atd.

Ostropestřec

Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) je bylinou jednoletou či dvouletou. Typické jsou pro ni bodlinaté listy s výraznými bílými žilkami. Na konci června zpravidla kvete purpurovým květenstvím. Koncem léta se na rostlině objevují plody, které se sklízí. Bylina je vysoká 60 až 150 cm, snadno si ji tedy všimnete. Původem je ostropestřec ze Středomoří a oblastí Malé a Přední Asie. V našich končinách a celé Evropě roste jen jako zdomácnělá.

Využití

Ve zdravé výživě či na internetu můžete zakoupit drcené plody ostropestřce, plod sypaný v podobě čaje, plody celé, ale také tinkturu či ostropestřec jako doplněk stravy v podobě tablet. Z ostropestřce se vyrábí také olej.

Konzumace

Právě z plodů ostropestřce se připravuje čaj. Důležité však je, aby byly plody roztlučené, díky čemuž se uvolní množství léčivých látek. Problémem však je, že varem či horkou vodou se mnoho účinků ostropestřce ničí. Je vhodné proto konzumovat roztlučené plody za studena. Drcená semínka si můžete přidat do jogurtu, granoly či ranní kaše. Díky tomu je zajištěno vstřebání zdraví přínosných látek, navíc vám dopřeje přirozený “peeling” střevních stěn a udržuje trávicí systém fit.

Nutriční hodnoty

Co se týká živin, je ostropestřec z 30 % tvořen bílkovinami a z 30 % ho tvoří rostlinné oleje. Jde především o směs kyseliny linolové, olejové a dalších nenasycených mastných kyselin. Skvělé kombo, které je pro zdraví nesmírně přínosné. Dále obsahuje tyramin a histamin, aminokyseliny, jednoduché cukry, kvercetin, vitamín E atd. Ceněnou látkou je především silymarin, který obsahuje 3 až 6 %. Právě ten má spolu s oleji pozitivní vliv na zdraví jater, jelikož obnovuje jaterní tkáň a regeneruje ji.

Zdravotní přínosy

Detoxikace a zdraví jater

Ostropestřec působí jako silný jaterní čistič, který odstraňuje toxiny z těla. Ostropestřec je doporučován při zánětech jater, cirhóze, ale i jako prevence vzniku žlučových kamenů. Samotná játra jsou totiž velmi často zatěžována, jelikož nás chrání před škodlivými a toxickými látkami. Ostropestřec má pozitivní vliv na regeneraci jater. Pokud vás tedy doktor upozorní na problémy s játry, dopřávejte si ostropestřec pravidelně, ale užívat jej můžete i jako vhodnou prevenci.

Rakovina

Plody ostropestřce jsou skvělým zdrojem antioxidantu silymarinu, jehož hlavní účinnou složkou je silibinin. Silymarin tak může být potencionálním ochráncem před vznikem rakoviny, posiluje imunitní systém a preventivně chrání před vznikem zánětů v těle. Podle vědců z Katedry experimentální a klinické medicíny University Magna Graecia působí silymarin jako protektor rakoviny tím, že blokuje vazbu toxinů na receptory buněčné membrány.

Zdraví srdce

Ostropestřec má také vliv na zdraví srdce a snižuje vysoké hladiny cholesterolu v krvi, snižuje riziko vzniku zánětu a podporuje regeneraci cév. Je celkově přínosný pro kardiovaskulární zdraví.

Ostropestřec je nápomocný i při onemocnění žlučníku, sleziny či dvanácterníku. Vhodným lékem je i na žaludeční koliku, hemeroidy a ocení ho i osoby s poruchami krevního oběhu.

Má dokonce vliv i na psychiku a využívá se také při léčbě depresí. Ideální je také na podzimní detoxikaci organismu.