Dát si kousek ovoce nebo zeleniny ke každému jídlu patří mezi všeobecně uznávané nutriční doporučení. Dostatečná konzumace čerstvých potraviny vám zajistí štíhlou linii díky obsažené vláknině a zdravé tělo díky obsahu vitamínů a minerálů. Ne všechno se však do oněch 5 porcí počítá.
Džus pijte maximálně jednou denně
Lisování ovocné šťávy má za následek vyloučení veškeré vlákniny za vzniku velmi koncentrovaného džusu s vysokým obsahem cukru. Pokud si dáte čerstvý nebo krabicový džus, získáte kromě cukru také množství vitamínů a minerálů. Kvůli vysoké energetické hodnotě si však džusy dopřávejte pouze jednou denně, ideálně v ranních hodinách. Vyhněte se pití příliš studené ovocné šťávy, zejména v zimním období má příliš ochlazující efekt na vaše zažívání.
Luštěniny se počítají jen někdy
Fazole, cizrna, hrách a další luštěniny jsou bohatým zdrojem přírodního proteinu, vlákniny a některých minerálů. Jejich konzumace je zdraví prospěšná, ale do kategorie zelenina je můžeme také zařadit pouze jednou denně. Proč?
Luštěniny sice obsahují vysoké množství vlákniny, ale jejich ostatní nutriční vlastnosti jsou příliš nízké na to, abychom je mohli počítat jako plnohodnotnou zeleninu. Jinými slovy, pět porcí fazolí denně se rozhodně nevyrovná pěti kouskům zeleniny či ovoce.
Jedna porce luštěnin považovatelných za zeleninu má 80g.
Mražené ovoce se vyrovná čerstvému
Z hlediska výživové hodnoty se nemusíte bát konzumovat mražené ovoce. Podle tradiční čínské medicíny je například zdravější dát si mražené meruňky z vlastní zahrádky, než čerstvé pomalo vypěstované na druhém konci planety. Vždy byste ale měli dbát na sezónnost a také vhodný způsob úpravy.
Čerstvé ovoce a zelenina je nejpřirozenější forma jídla, kterou můžete svému tělu dopřát. Snažte se konzumovat zejména lokální, sezónní a v domácím prostředí vypěstované plodiny.
Jedna porce čerstvého nebo mraženého ovoce má zhruba 80g.
Sušené ovoce dávkujte s mírou
Sušené plody mají některé vlastnosti čerstvého ovoce a zeleniny, ale postrádají veškerou vodu. Proto byste měli být s jejich konzumací opatrní- mají vysokou koncentraci přírodního cukru. Dejte si pozor zejména na doslazované a kandované ovoce jako jsou brusinky, banány či papája, které nemá se zdravou svačinkou nic společného.
Sušené ovoce je skvělá alternativa ke kalorickému cukroví. Vyzkoušejte i další tipy na zdravé vánoční mlsání.
V poslední době je oblíbené mrazem sušené ovoce neboli lyofilizované. Oproti klasickému sušení má výhodu zachování tvaru i barvy a jeho křupavá struktura je velmi atraktivní. Navíc má vyšší podíl zachovaných vitamínů.
Jedna porce sušeného ovoce je cca 30 g.
Brambory se nepovažují za zeleninu
Špatná zpráva pro všechny milovníky brambor: pokud počítáme pět porcí ovoce a zeleniny za den, brambory v jakékoliv formě do nich počítat nemůžeme. Brambory, batáty a podobné plodiny obsahují vysoké množství škrobu, který je řadí mezi sacharidy. Dejte si vařené brambory jako zdravou přílohu k masu, ale porci vždy doplňte ještě miskou zeleninového salátu, kysaného zelí nebo ovocného kompotu s nízkým obsahem přidaného cukru.
Zdroj: nhs.uk