Domácí pěstování bylinek není nic složitého a díky němu můžete mít přísun čerstvého koření plného chuti a vitamínů po celý rok. Pokud vám keříček bazalky zakoupený v supermarketu nevydrží déle než pár dní, nezoufejte a vyzkoušejte osvědčené tipy na pěstování bazalky na parapetu, balkonu i kdekoliv jinde.
Pěstování bazalky doma
Existuje několik druhů bazalky, ale nejčastěji používaná je bazalka pravá. Můžete si koupit buď semínka, nebo již předpěstovanou rostlinu, kterou seženete ve většině obchodů s potravinami. U těchto předpěstovaných rostlinek se ale velice často stává, že po ostříhání lístků uvadnou, protože nemají dostatek živné půdy k růstu. Můžete zkusit přesadit koupený keřík do květináče s novou hlínou- zahradnickým substrátem.
Pěstování bazalky ze semínek je velmi jednoduché– zasejte semínka do květináče nebo truhlíku. Použijte zahradnický substrát obohacený o kompost.
Bazalka je původem tropická rostlina a má ráda teplo, vlhko a snese i přímé slunce. Proto ji umístěte přímo na okenní parapet a často zalévejte.
Jakmile dorostou lístky bazalky požadované velikosti, můžete je začít sklízet. Pěstujte ideálně několik rostlin a pokaždé vezměte lístek z jiné, nikdy neotrhejte celou rostlinu, nemusela by se z toho vzpamatovat. Stonek bazalky je křehký, proto dávejte při trhání listů pozor, abyste z hlíny nevytáhli celou rostlinu. Můžete bez obav trhat i růstový vrchol, bazalka bude lépe růst a nebude mít tendenci nasazovat na květ.
Může se stát, že přílišná zálivka způsobí hnilobu, v takovém případě vylijte přebytečnou vodu z květináče nebo misky pod ním a nechte bazalku trochu oschnout. Je lepší zalévat každý den trochu, než jednorázově příliš velkým množstvím vody.
Proč jíst čerstvou bazalku
Bazalka nejen krásně voní a skvěle chutná, ale má také pozitivní přínosy pro zdraví. Je skvělým zdrojem vitamínu C, A a K. Obsahuje důležité minerály, jako je železo, mangan, hořčík a vápník. Bazalka je také rostlinným zdrojem omega-3 mastných kyselin.
Bazalka působí jako antioxidant a pomáhá tělo chránit před působením volných radikálů. Díky obsahu bioflavonoidů přirozeně posiluje imunitu těla.
Bazalka usnadňuje trávení a proto se skvěle hodí na těžší pokrmy, jako jsou těstoviny se smetanovou omáčkou nebo pizza pokrytá vrstvou tučného sýru.
Bazalka je skvělým zdrojem esenciálního oleje. Ten má hojivé a protizánětlivé účinky a můžete ho využít například k ošetření drobných poranění kůže.
Využití bazalky v kuchyni
Bazalka patří mezi nejoblíbenější bylinky a s jejím použitím se setkáte zejména ve středomořských receptech.
Lístky bazalky vždy utrhněte až těsně před přidáním do jídla. Zbytečně dlouho je tepelně neupravujte, ztratily by obsažené vitamíny a enzymy.
Čerstvé lístky bazalky můžete nasekat na již hotové těstoviny, zapečené lasagne nebo zeleninový salát s balkánským sýrem.
Velmi oblíbená je také tradiční italská pizza Margherita, která je charakteristická svým vzhledem v barvách Itálie. Recept je velice prostý, což je pravděpodobně důvod, proč se rozšířil do celého světa. Na pizzové těsto dáte jen rajčatový základ, plátky mozzarelly a lístky čerstvé bazalky a zapečete.
Bazalku můžete bez obav přidat také do pomazánek, kterým dodá osvěžující chuť.
Typickým receptem s bazakou je zelené pesto, které využijete na všechny druhy těstovin. Můžete si jej připravit i do zásoby a vytáhnout, když potřebujete rychlý oběd nebo večeři.
Zdroj: goodhousekeeping.com