Nitrosaminy

Nitrosaminy jsou látky vyvolávající zhoubné bujení u laboratorních zvířat, což bylo prokázáno nesčetnými pokusy. Tyto látky vnikají reakcí nitridů s aminy. Doposud se však nepotvrdila spojitost mezi nitrosaminy a rakovinou u lidí. Ovšem také je známo, že v oblastech, kde je velice rozšířená hojná konzumace uzených potravin (u nichž se užívá konzervace a preparace dusičnany), je častější výskyt rakoviny jícnu a žaludku (například v Japonsku).

Barbora Brodacká

Mezi mé koníčky patří zdravé vaření a sport. Ráda žiji zdravě a o svoje zkušenosti a znalosti se s vámi dělím na tomto webu. Snad vám moje články pomohou a dozvíte se něco nového! :-)

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X