Také neustále čtete, že musíte jíst ryby dvakrát týdně? A kromě jiných výživových látek si hlídat také příjem mastných kyselin? Co je na omega 3 mastných kyselinách tak zázračného a proč je musíme přijímat ze stravy? V následujících řádcích vás seznámíme s několika skvělými vlastnostmi omega 3 mastných kyselin a uvedeme důvody, proč je nezbytné zařadit je do svého jídelníčku.
Není to pouze o rybách
Omega 3 mastné kyseliny potřebuje lidské tělo k přežití, ale bohužel si je neumí samo vyrobit. Proto je nezbytné přijímat tyto kyseliny ve stravě. A pokud se domníváte, že se nachází pouze v rybách, jste na omylu. Vegetariáni a vegani mohou omega 3 mastné kyseliny získat například z chia semínek, lněných semínek a vlašských ořechů.
Strava s omezeným množstvím masa musí být především pestrá, ale některé základní vitamíny a minerály zkrátka a dobře z rostlinných zdrojů získat nelze. Přečtěte si více o tom, které živiny je při vegetariánství a veganství třeba kompenzovat potravinovými doplňky.
Cukrovka a obezita
Hledáte doplněk stravy, který vám pomůže zatočit s nadváhou a jejími zdravotními důsledky? Omega 3 mastné kyseliny dokážou navíc snížit i pravděpodobnost vzniku cukrovky. A to i u obézních lidí, u kterých je riziko diabetu větší než u lidí s normální váhou. Lidem s nadváhou a obézním lidem dokonce pomohou omega 3 mastné kyseliny shodit i nadbytečná kila.
Méně tuku, lepší srdce
Je vědecky potvrzeno, že dostatečný příjem omega 3 mastných kyselin výrazně snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních chorob a onemocnění srdce. Působí totiž pozitivně na snížení tělesného tuku, který může vést ke vzniku obezity a následnému zvyšování krevního tlaku a ten může vést až k infarktu myokardu.
Zdravý mozek, zdravý duch
Věděli jste, že omega 3 mastné kyseliny snižují také riziko výskytu duševních poruch? Toto na první pohled zvláštní konstatování je založeno na tom, že omega 3 mastné kyseliny působí blahodárně na náš mozek. Výzkum potvrdil, že u pacientů, u kterých byla diagnostikována duševní porucha se zjistilo, že po podání doplňků obsahujících omega 3 mastné kyseliny se u nich zmírnily příznaky.
Omega 3 v těhotenství
A jelikož jsou, jak jsme již zmínili, omega 3 mastné kyseliny důležité pro správný vývoj mozku, je nezbytné dbát na jejich dostatečný příjem i během těhotenství. Pokud je těhotné ženy nepřijímají v požadované míře ve stravě, lze jejich hladinu doplnit i pomocí doplňků stravy.
Přečtěte si, které potraviny naopak během gravidity vynechat a proč.
Zdravé tlusté střevo
A ve vědeckých studiích pokračujeme. U lidí, kteří pravidelně konzumují omega 3 mastné kyseliny totiž hrozí výrazně nižší riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Bohužel v případech výskytu rakoviny prsou a prostaty nebylo provedeno ještě dostatečné množství testů, tudíž se nedá určit jaký účinek mají omega 3 mastné kyseliny na potlačení vzniku těchto druhů rakoviny.
Přestože jsme si vědomi toho, že se na vás zdravotní přínosy a negativa různých druhů tuků valí ze všech stran, výše zmíněné informace pochází z věrohodných zdrojů a jsou založeny na vědeckých studiích a výzkumech. Schválně se zkuste zaměřit na výskyt omega 3 mastných kyselin ve svém jídelníčku a uvidíte, že pokud jejich příjem nebudete zanedbávat, budete se cítit skvěle, ale hlavně budete zdraví.
Zdroj: lifehack.org