Okurkový salát

Pokud je dostatek okurek, není nic lepšího, než z nich připravit okurkový salát. Je snadno stravitelný a rychlý na přípravu.

Potřebujeme:

  • 1 okurka
  • 2-3 lžíce vody s octem
  • lžíce oleje
  • sůl
  • trochu cukru

Postup:

Na salát bereme okurky pevné, štíhlé, nepříliš semenné. Okurky oloupáme, jemně nakrouháme nebo nakrájíme a pokapeme octem. Přidáme sůl, špetku cukru a trochu oleje. Kdo rád, přidává i pepř nebo tlučený kmín.

„Pocení okurek“ a vymačkávání salátu snižuje jeho stravitelnost a ochuzuje odplavením nerostných solí salát o výživnou složku. Salát je stravitelnější, je-li jemně nakrouhán. Pro zlepšení chuti přidáváme do okurkového salátu usekaný kopr, pažitku nebo cibulku, pro zvýšení výživnosti pak místo octa používáme šťávy z citrónu nebo kyselého mléka nebo smetany. Pro zjemnění chuti mícháme okurkový salát i s nakrouhanými jablky nebo přidáme 1/2 stroužku česneku, který zamezí nepříjemnému říhání po konzumaci salátu.

Kristýna Brázdová

Psaní je pro mě velkým koníčkem a vášní v jednom. Zdraví a příroda jsou moje nejoblíbenější témata, a proto i často přispívám na tento magazín. Mimo počítač ráda vařím, a tak možná ode mě uvidíte i tipy na něco dobrého na zub. :)

Líbil se vám tento článek? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.