Sýr je mléčný výrobek, který se nabízí v celé řadě konzistencí a chutí. Vyrábí se přidáním kyselin nebo bakterií do mléka různých hospodářských zvířat a nechává se zrát různě dlouho dobu. Někteří lidé se obávají, že má vysoký obsah tuku, sodíku a kalorií. Sýr je však také vynikajícím zdrojem bílkovin, vápníku a dalších živin. Jeho zařazení do jídelníčku může pomáhat při hubnutí a předcházet srdečním obtížím a osteoporóze. Některé sýry jsou zdravější, než jiné.

Mozzarella

Mozzarella je měkký bílý sýr s vysokým obsahem vlhkosti. Vznikla v Itálii a je obvykle vyrobena z kravského mléka. Mozzarella má nižší obsah sodíku a kalorií než většina ostatních sýrů.

100 gramů plnotučné mozzarelly obsahuje:

  • kalorie: 238 kcal
  • bílkoviny: 17 g
  • tuk: 18 g
  • sacharidy: 2 g
  • nasycené mastné kyseliny: 13 g
  • sůl: 0,7 g

Mozzarella také obsahuje bakterie, které působí jako probiotika, včetně kmenů Lactobacillus casei a Lactobacillus fermentum. Ty mohou zlepšit zdraví střev, podporovat imunitu a bojovat proti zánětu v našem těle.  Je však zapotřebí více výzkumu.

Sýr s modrou plísní

Tento druh sýra se vyrábí z kravského, kozího nebo ovčího mléka za pomoci kultur z rodu Penicillium Je to bílý sýr s typickými modrými žilkami či skvrnkami, který je známý svou typicky štiplavou chutí. Je velmi výživný a pyšní se vyšším obsahem vápníků, než mají jiné druhy sýrů.

100 gramů sýra obsahuje:

  • kalorie: 290 kcal

  • bílkoviny: 21 g

  • tuk: 22 g

  • sacharidy: 2 g

  • nasycené mastné kyseliny: 15 g

Vzhledem k tomu, že modrý sýr má vysoký obsah vápníku, což je živina nezbytná pro optimální zdraví kostí, může jeho přidání do jídelníčku snížit riziko vzniku osteoporózy.

Feta

Feta je měkký slaný bílý sýr původem z Řecka. Obvykle se vyrábí z ovčího nebo kozího mléka. Ovčí mléko mu dodává štiplavou a ostrou chuť, zatímco feta z kozího mléka je mírnější chuti. Vzhledem k tomu, že je tento sýr dodáván ve slaném nálevu, může mít vysoký obsah sodíku.

100 gramů sýra obsahuje:

  • kalorie: 265 kalorií

  • bílkoviny: 14 g

  • tuk: 21 g

  • sacharidy: 4 g

  • cholesterol: 89 mg

  • nasycené mastné kyseliny: 14 g

Feta, stejně jako další plnotučné mléčné výrobky, obsahuje konjugovanou kyselinu linolovou (CLA), která je spojována se snížením tělesného tuky. Jedna studie u 40 dospělých s nadváhou zjistila, že užívání doplňků CLA v denní dávce 3,2 gramů po dobu 6 měsíců významně snížilo tělesný tuk a zabránilo přírůstku hmotnosti.