Odstranění plaku z arteriálních stěn může být někdy obtížné. Má to však zásadní význam, pokud chcete udržet zdravé srdce. Naštěstí existují některé potraviny, které vyčistí vaše tepny, snižují krevní tlak a zabraňují tak mnoha kardiovaskulárním chorobám.
10 potravin, které pomohou s vyčištěním plaku
Následující potraviny obsahují silné antioxidanty, zdravé tuky a rozpustnou vlákninu. To vše je skvělé pro srdce, ale také zároveň podpoří zdravou pokožku i hormonální rovnováhu.
1. Oves
Oves je bohatý na rozpustnou vlákninu, která zabraňuje vzniku špatného cholesterolu na stěnách arterií. Tato vláknina se také podílí na eliminaci špatného cholesterolu z těla.
2. Brusinková šťáva
Velmi často se používá pro správnou funkci ledvin, ale také zlepšuje hladinu cholesterolu. Postačí, pokud denně vypijte 3 šálky přírodní šťávy. Zvýší schopnost buněk snadněji absorbovat tuky.
3. Granátové jablko
Granátové jablko je plné silných antioxidantů, které mohou podpořit zdraví tepen a zabrání vzniku aterosklerózy.
4. Olivový olej
Podle výzkumu je olivový olej silnou látkou, která může snížit hladinu špatného cholesterolu . Obsahuje mononenasycené mastné kyseliny, které snižují koncentraci špatného cholesterolu podél stěn tepen.
5. Česnek
Česnek je oslavován pro nespočetné výhody. Především léčí mnoho typů onemocnění, jako je vysoký krevní tlak a srdeční onemocnění. Bylo zjištěno, že látky v česneku mohou zabránit kalcifikaci koronární arterie.
6. Špenát
Obsahuje velké množství draslíku, kyseliny listové a sloučenin, které brání vzniku vysokého krevního tlaku. Čistí tepny od nahromaděného cholesterolu. Lutein, další důležitá složka špenátu, chrání oči před makulární degenerací.
7. Rajčata
Lykopen obsažený v rajčatech může zabránit kornatění arterií. Je to lykopen, který dává rajčatům svou červenou barvu. Jiné studie uvádějí, že ženy, které mají vysokou hladinu lykopenu v krvi, nejsou náchylné k zanesení tepen nebo kardiovaskulárním chorobám.
8. Kiwi a meloun
Obě plodiny obsahují velké množství antioxidantů, které odstraňují z těla volné radikály a snižují hladinu špatného cholesterolu.
9. Hrozny
Hrozny jsou bohaté na silné organické sloučeniny, včetně quercetinu, flavonoidů a resveratrolu. Fungují jako antioxidanty, protože zabraňují oxidativnímu stresu a snižují tvorbu cholesterolu v tepnách. Také mohou snížit riziko tvorby krevních sraženin, a tím zabránit některým srdečním onemocněním.
10. Ryby
University of Southampton provedla studii, která poukazuje na to, že ryby hrají hlavní roli v prevenci ucpaných tepen . Výsledky ukazují, že tučné ryby, včetně lososa a tuňáka, mají vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, které mohou zabránit akumulaci špatného cholesterolu v tepnách.