Zelené potraviny patří ve výživě mezi špičku. Jsou to potraviny nejen nejvíce výživné, ale také velmi populární. Můžete je přidat do zeleninových salátů nebo si z nich připravit skvělou přílohu či smoothie.
Jsou přirozeně protizánětlivé
Pokud potřebujete bojovat s chronickými záněty v těle nebo se u vás objevují obtíže spojené s artritidou, zařaďte do svého jídelníčku kapustu. Obsahuje omega-3 mastné kyseliny, které v boji proti zánětům bojují. Záněty patří mezi velmi časté příčiny celé řady zdravotních obtíží, kterým v současné době musíme čelit.
Pomáhají při hubnutí
Mají nízký obsah kalorií, oproti tomu vysoký obsah vlákniny, která má nejen pozitivní vliv na činnost trávicí soustavy, ale také navozuje pocit sytosti.
Nabízejí silné antioxidanty
Mezi antioxidanty, které zelené potraviny obsahují, patří beta-karoten, flavonoidy, polyfenoly a vitamín C. Antioxidanty pomáhají bojovat proti volným radikálům, které způsobují v těle oxidační poškození na buněčné úrovni. Jsou jednou z hlavních příčin předčasného stárnutí a celé řady onemocnění mezi něž patří rakovina.
Poskytují velké množství vitamínu C
Vitamín C je antioxidant, který podporuje nejen imunitní systém, ale také zdravou pokožku a ničí volné radikály. Je nezbytně nutný pro syntézu kolagenu. Obsahuje jej především kapusta.
Podporují zdravý zrak
Jak naše tělo stárne, zhoršují se jeho funkce. Patří mezi ně i zhoršení zraku. Některými potravinami můžeme tento proces oddálit či zpomalit. Patří mezi ně i kapusta. Obsahuje důležité antioxidanty zeaxatina lutein, které mají pozitivní vliv na zdraví zraku. Mohou pomoci snížit riziko výskytu makulární degenerace či katarakty. Tyto zdravotní obtíže souvisejí s věkem.
Snižují hladinu cholesterolu
Kapusta obsahuje sloučeniny, které pomáhají přirozeným způsobem snižovat hladinu cholesterolu v krvi. To je důvod, který může také zlepšit celkové zdraví našeho srdce a celé cévní soustavy.