Na světě existuje kolem 600 druhů banánů, některé se liší tvarem, chutí, ale také barvou. Mezi málo známé patří modré banány z Jávy. Na trhu je najdeme pod mnoha názvy, zejména těmi anglickými, patří mezi ně Ice Cream banana, Hawaiian banana, Ney Mannan, Krie, Cenizo a samozřejmě také Blue banana. Modrý banánovník je hybrid odrůd Musa balbisiana a Musa acuminata.  Je známý, kromě své barvy, zejména sladkými aromatickými plody, které mají krémovou konzistenci. Většina lidí potvrzuje, že chutnají jako vanilka či vanilková zmrzlina.

Díky tomu se tento banán do zmrzlin přidává nebo se z něj přímo vyrábí. Pokud si tento banánovník seženete, určitě doporučujeme pravidelné zalévání a zejména dostatek prostoru, dorůstá totiž výšky 4,5-6 metrů. Pěstovat se dá i venku, je totiž velmi odolný vůči chladu, na rozdíl od většiny tropických odrůd. Rostlina je vytrvalá a lze ji pěstovat i v chladnějším podnebí. Dokonce snese teploty bod bodem mrazu (-6ºC).

Charakteristika plodů

Plody jsou menšího vzrůstu, s délkou 18-23 cm. V trsu jich bývá 7-9. Pokud jsou nezralé, mají charakteristickou stříbřitě modrou barvu. Jakmile dozrají, mění se barva na světle žlutou, dužina má barvu smetanovou. Po uzrání jsou mnohem měkčí, než klasický banán a díky konzistenci, kterou nabízejí, to vypadá, že se rozplývají na jazyku. Vanilková chuť jim dodává zdání vanilkové zmrzliny.

Plody se dají konzumovat čerstvé nebo vařené. Rostlina je také populární jako okrasná a to díky svému zbarvení a toleranci k mírnému podnebí. Pokud si chcete vyrobit banánovou zmrzlinu, postačí, když oloupete slupku z dozrálých plodů a dáte je zmrazit. Mají vysoký obsah draslíku a rovněž velké množství minerálů, které z nich činí velmi výživnou mlsku. 100 gramů obsahuje 0,3 g tuku, 22,8 g sacharidů a jen 89 kalorií.

Pokud vás modré banány zaujaly, věřte, že existují banány všech tvarů i velikostí, včetně banánů červených či banánů ve tvaru nosorožčího rohu. Nejzajímavější druhy si můžete prohlédnout ve videu níže: