Mandarinky patří mezi velmi oblíbené ovoce hojně konzumované v průběhu podzimního a zimního období. Dováží se k nám z teplých krajin a dopřávají lidskému organismu řadu vitamínů a dalších zdravých látek, které jsou během těchto chladných období pro naše zdraví nepostradatelné.

Mandarinka

Mandarinka je citrusovým plodem mandarinky obecné (Citrus reticula). Mandarinek existuje samozřejmě více druhů i různých kříženců, které se liší velikostí, svou vůní a šťavnatostí. K nám se však nejčastěji přiváží klementinky či sacumy. Mandarinky mají vždy jasně oranžovou barvu a kůru, která se zpravidla dobře olupuje. Původním domovem těchto citrusů je totiž Čína a Japonsko.

Nutriční hodnoty

Mandarinky jsou skvělým zdrojem vitamínu C, podobně jako jiné citrusové plody. Nutriční složení mandarinek je velmi podobné jako u pomerančů, i když jsou v nich některé látky zastoupeny o něco méně. Obsahují také pektin, formu rozpustné vlákniny, která je přínosná pro zdraví trávicího i kardiovaskulárního systému. Mandarinky jsou také dobrým zdrojem minerálních látek, mědi, vitamínu B6, thiaminu a folátu. Jedna střední mandarinka obsahuje přibližně:

  • 47 kalorií
  • 12 gramů uhlohydrátů
  • 1 g proteinu
  • 0,5 g tuku
  • 1,5 g vlákniny
  • 23,5 miligramů vitamínu C (26 procent DD)
  • 0,04 miligramů mědi (4% DD)
  • 0,07 miligramu vitamínu B6 (4% DD)
  • 0,05 miligramu thiaminu (4% DD)
  • 14 mikrogramů folátu (4% DD)
  • 146 miligramů draslíku (3% DD)
  • 30 mikrogramů vitamínu A (3% DD)
  • 0,03 miligramů riboflavinu (3% DD)

Zdravotní přínosy

Mandarinka je poměrně oblíbeným plodem, především pro svou chuť, ale také snadnou přenositelnost. Často totiž poslouží jako chutná svačinka. Jaké zdravotní výhody přináší lidskému organismu?

Imunitní systém

Nízká hladina vitamínu C zvyšuje citlivost organismu vůči infekcím, což je rizikovým především během podzimního a zimního období. Mandarinky jsou však skvělým zdrojem vitamínu C. Ten hraje ústřední roli i v mnoha dalších aspektech našeho zdraví.

Antioxidanty

Mandarinky jsou skvělým zdrojem antioxidantů, které pomáhají bojovat proti volným radikálům a jejich vlivům v organismu. Snižují rizika vzniku zánětu, chronických stavů, jako je cukrovka, rakovina či srdeční choroby. Jsou skvělým zdrojem nejen vitamínů C, ale i antioxidačních sloučenin, jako je naringin, naringenin, nobiletin, narirutin či hesperidin.

Trávicí trakt

Díky obsahu vlákniny jsou mandarinky přínosné i pro zdraví trávicího traktu. Přidání mandarinek do vaší každodenní stravy je tak nesmírně přínosným i pro váš trávicí trakt. Dostatek vlákniny ve vaší stravě je prevencí vzniku zácpy či jiných problémů s trávením.

Zdraví srdce

Obsah antioxidantů, vlákniny a vitamínu C tvoří z mandarinek skvělý doplněk pro zdraví srdce. Podílí se na snižování hladiny cholesterolu v krvi a obsažené flavonoidy v citrusových plodech snižují hladiny cholesterolu a triglyceridů v krvi, což jsou hlavní rizikové faktory, které mohou vést ke vzniku srdečních chorob.

Mandarinkové recepty

Pravdou je, že mandarinky konzumujeme zpravidla samotné jako rychlou svačinu či doplněk jídelníčku. Z mandarinek si však můžete připravit i různé chutné pokrmy. Zkusit můžete například kuřecí kousky s mandarinkami a rýží, mandarinkový dort, mandarinkový dresing či si mandarinky přidat do smoothie.